Moderní bydlení

Polovina mobilů Čechů je ohrožená. Podívejte se, kterých modelů se to týká

Jak upozornil operátor O2, asi polovina telefonů používaných jejich zákazníky, neposkytuje dostatečnou kybernetickou ochranu. Výrobci u nich totiž ukončují podporu nových verzí operačních systému a tím telefony přicházejí i o ochranu před novými bezpečnostními hrozbami.

Přestože tak možná někomu může telefon vydržet dlouhé roky a je s jeho fungováním spokojený, hackerům to otevírá dveře. Výrobci většinou zajištují aktualizace softwaru po čtyři roky až pět let. "Starší verze operačních systémů mají méně robustní bezpečnostní mechanismy, a jsou tak pro útočníky jednodušším cílem,“ varuje šéf bezpečnosti v O2 Radek Šichtanc.

[chooze:article;value:568182]

​Z telefonů s Androidem mohou být nebezpečné ty, které pracují s verzí Android 11 nebo starší. Od února už navíc nebude aktualizace dostávat ani verze 12, a ohrožených uživatelů tak ještě přibyde. U iPhonů se operační systém iOS neaktualizuje u modelu X a starších, do kterých už se nedostane nový iOS 18.

​"Útočníci mohou získat přístup ke kontaktům, zprávám, přihlašovacím údajům, bankovním informacím či fotkám. Napadené telefony mohou sledovat a poslouchat uživatele, vzdáleně ovládat telefon a instalovat škodlivé příkazy," doplnil Šichtanc. Novější telefony doporučuje pravidelně aktualizovat a ty starší bez podpory raději vyměnit.

[chooze:article;value:573664]

​Jakou máte aktuálně verzi operačního systému na vašem telefonu, můžete zjistit v nastavení. Na Androidu informaci najdete zpravidla dole v nabídce nastavení v záložce Informace o telefonu > Verze systému Android. Na iPhonu v nastavení v záložce Obecné > Informace.

Zbavte se strachu z telefonování. Psycholožka poradila, jak na to (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.