Polská policie překazila teroristický útok. Mladík (18) obdivoval Islámský stát

Polského teenagera zatkla policie v regionu Dolního Slezska už v polovině června, teprve teď ale o jeho případu kontrarozvědka promluvila. 

"Hrozba byla skutečná," komentoval případ pro web Polsat News náměstek ministra pro koordinaci zvláštních služeb Stanisław Żaryn. Zadržený mladík byl podle něj v intenzivním kontaktu s lidmi, kteří se hlásili k takzvanému Islámskému státu.

K islámu konvertoval zhruba před rokem a po konzultaci se svými kumpány chtěl provést útok na polském území a zemřít mučednickou smrtí. Jeho cílem měla být nejmenovaná polská státní instituce. 

[chooze:article;value:483240]

Muž měl několik měsíců vyrábět sebevražedný pás a sbírat informace o výrobě jednotlivých výbušnin. "Po prohledání místa bydliště jsme odhalili důkazy o plánovaném zločinu," potvrdila v pátek tyto zprávy polská policie pro televizi TVN24. Jeho vzory byli podle policejního tiskového mluvčího vůdci teroristických organizací jako Usáma bin Ládin, Abú Bakr al-Bagdádí nebo Anwar al-Awlaki. 

Policie ho nyní obvinila z účasti na organizované zločinecké skupině a přípravě teroristického útoku. Za tento čin mu hrozí jeden až deset let ve vězení. 

Čecha odsoudili kvůli bojům na Ukrajině, za terorismus dostal 20 let (07/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.