Polsko bude možná muset vstoupit do války, řekl velvyslanec. Ambasáda to vysvětluje

Polský velvyslanec ve Francii Jan Emeryk Rościszewski v rozhovoru pro stanici LCI řekl, že by mohla nastat situace, kdy by se Polsko muselo zapojit do války. Argumentoval tím, že Rusko představuje pro Evropu a její hodnoty hrozbu.

"Není to NATO, Polsko nebo Slovensko, kdo zvyšuje tlak, ale Rusko, které napadlo Ukrajinu. Rusko, které se zmocňuje jejího území. Rusko, které zabíjí své lidi. A Rusko, které unáší ukrajinské děti," řekl Rościszewski v rozhovoru.

"Proto buď dnes Ukrajina uhájí svou nezávislost, nebo budeme muset do tohoto konfliktu vstoupit. Protože naše hlavní hodnoty, které byly základem naší civilizace a naší kultury, budou ohroženy. Proto nám nezbude nic jiného ​než do konfliktu vstoupit," dodal.

[chooze:article;value:495430]

​Polská ambasáda ve Francii ale vyjádření velvyslance zmírnila, píše polský deník Rzeczpospolita. V prohlášení upozornila, že Polsko ve válce není.

"Pozorné naslouchání celému rozhovoru nám umožňuje pochopit, že nedošlo k žádnému oznámení o přímém zapojení Polska do konfliktu, ale pouze k varování před následky ukrajinské porážky," vysvětlilo velvyslanectví.

Velvyslanectví zdůraznilo, že v rozhovoru velvyslanec Rościszewski jasně říká, že "Polsko není ve válce, ale dělá vše pro to, aby Ukrajině pomohlo se ubránit". Vyjádření ale vyvolalo vlnu komentářů, a někteří polští poslanci dokonce navrhují, aby byl Rościszewski ze své funkce odvolán.

Prezident Pavel navštívil Polsko. Sešel se s Andrzejem Dudou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.