Polsko hlásí nové případy vztekliny. Veterináři objevili hned dvě ohniska

Na rozdíl od České republiky patří Polsko mezi země, kde se stále nepodařilo plně vymýtit vzteklinu. Tu teď veterináři zaznamenali v okrese Bieszczady v Podkarpatském vojvodství, kde odhalili rovnou dvě ohniska. Veterinární správa podle deníku Polsat News dodala, že v oblasti odhalila ohniska vztekliny poprvé po více než deseti letech.

Tamní obyvatele proto vyzvala, aby nepodceňovali očkování a kromě psů proti vzteklině naočkovali i kočky. "Očkováním svých mazlíčků chráníte nejen je, ale i sebe a své blízké. Vzteklina je smrtelné virové onemocnění lidí i zvířat," upozornila.

[chooze:article;value:458834]

​První příznaky vztekliny u zvířat se projevují nadměrným sliněním, zvýšenou agresivitou i nedostatkem chuti k jídlu. Přenáší se na všechny teplokrevné živočichy a chytit ji je možné přímým kontaktem. Nejčastěji tak k přenosu dochází pokousáním.

Jak ale připomíná Státní veterinární správa, vzteklina se v Polsku objevuje pravidelně. Každoročně tamní veterináři evidují několik případů vztekliny u lišek, v Česku byl takový případ zaznamenán naposledy zhruba před 20 lety. Nejvíce se nemoc objevuje ve východní části Polska.

Vzteklina se ale vyskytuje i v dalších evropských státech. V minulém roce se po sedmi letech objevila i na Slovensku. Vloni nákazu hlásilo také Moldavsko, Rumunsko, Maďarsko a Francie. Od roku 2004 je Česká republika označována jako země prostá vztekliny.

Myslivci bojují s africkým morem prasat. Jejich odstřel ale vázne (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.