Moderní bydlení

Polsko hlásí nové případy vztekliny. Veterináři objevili hned dvě ohniska

Na rozdíl od České republiky patří Polsko mezi země, kde se stále nepodařilo plně vymýtit vzteklinu. Tu teď veterináři zaznamenali v okrese Bieszczady v Podkarpatském vojvodství, kde odhalili rovnou dvě ohniska. Veterinární správa podle deníku Polsat News dodala, že v oblasti odhalila ohniska vztekliny poprvé po více než deseti letech.

Tamní obyvatele proto vyzvala, aby nepodceňovali očkování a kromě psů proti vzteklině naočkovali i kočky. "Očkováním svých mazlíčků chráníte nejen je, ale i sebe a své blízké. Vzteklina je smrtelné virové onemocnění lidí i zvířat," upozornila.

[chooze:article;value:458834]

​První příznaky vztekliny u zvířat se projevují nadměrným sliněním, zvýšenou agresivitou i nedostatkem chuti k jídlu. Přenáší se na všechny teplokrevné živočichy a chytit ji je možné přímým kontaktem. Nejčastěji tak k přenosu dochází pokousáním.

Jak ale připomíná Státní veterinární správa, vzteklina se v Polsku objevuje pravidelně. Každoročně tamní veterináři evidují několik případů vztekliny u lišek, v Česku byl takový případ zaznamenán naposledy zhruba před 20 lety. Nejvíce se nemoc objevuje ve východní části Polska.

Vzteklina se ale vyskytuje i v dalších evropských státech. V minulém roce se po sedmi letech objevila i na Slovensku. Vloni nákazu hlásilo také Moldavsko, Rumunsko, Maďarsko a Francie. Od roku 2004 je Česká republika označována jako země prostá vztekliny.

Myslivci bojují s africkým morem prasat. Jejich odstřel ale vázne (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.