Polsko má nového premiéra. Sejm jmenoval Donalda Tuska

Polsko bude mít po dvou měsících od voleb nového premiéra. Mateusz Morawiecki byl u moci pouhé dva týdny, když jeho vláda nezískala v pondělí důvěru Sejmu. Proti vládě hlasovalo 266 poslanců, dalších 190 bylo pro její setrvání, informoval web stanice TVP.

Po osmi letech tak bude naší sousední zemi vládnout někdo jiný než strana Právo a spravedlnost. Na post nového polského premiéra jmenoval Sejm opozičního lídra a předsedu Občanské koalice Donalda Tuska. Vládnout by měl se stranami Třetí cesta a Nová levice, uvedl web stanice Polsat News. Hlasovalo pro něj 248 zákonodárců, proti jich bylo 201.

[chooze:article;value:495428]

Už podle výsledků voleb bylo jasné, že Morawiecki nemá v Sejmu většinu i přes to, že jeho strana získala nejvíce mandátů. Prezident Andrzej Duda ho ale i tak pověřil sestavením vlády. Polská hlava státu se nyní nechala slyšet, že nebude vzniku nové vlády bránit a ani ho zdržovat. Už ve středu by tak měla vláda skládat přísahu.

Tento okamžik se navíc zapíše do polské historie. Poprvé od platnosti Ústavy z roku 1997 totiž nového premiéra vybral a jmenujoval Sejm. Pondělí se v polském parlamentu neslo v poněkud ponuré atmosféře z řad vládnoucí strany. Vládní poslanci prý přiznávali, že hlasování o důvěře určitě prohrají a smiřovali se s tím, že přecházejí do opozice.

Vláda Morawieckého v Polsku zřejmě skončí. Novým premiérem by měl být Donald Tusk:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.