Polsko nakoupilo desítky tisíc pušek. Chce posílit bezpečnost na hranicích

Polsko posiluje svou armádu. Tamní vláda už dříve oznámila, že plánuje zvýšit počet ozbrojených sil. Ten má vzrůst ze 300 tisíc až na dvojnásobek. S příchodem nového roku navíc armáda nakoupila útočné pušky. A to má být jen začátek. Podle deníku PL 24, který citoval polského ministra Błaszczaka, je tato smlouva jen první z mnoha smluv o objednávce zbraní, které v letošním roce podepíše.

Země se modernizací armády a nákupem zbraní pravděpodobně snaží odstrašit Rusko. Chce tak zabránit tomu, že by země po invazi na Ukrajinu zaútočila i na sousední Polsko. Podle deníku The First News polský premiér Mateusz Morawiecki už dříve uvedl, že 40 milionů Poláků je připraveno bránit svou vlast, pokud na ni Rusko zaútočí.

Podle polského prezidenta Andrzeje Dudy je bezpečnost Polska a polského lidu nejvyšší prioritou. Při novoročním projevu, který přinesl například deník TVN24, hovořil mimo jiné o ruské agresi proti Ukrajině, solidaritě Poláků a právě bezpečnosti Polska.

[chooze:article;value:482296]

​Polský prezident zdůraznil, že ruská agrese denně ovlivňuje i Polsko, a to i kvůli nejistému vývoji. Bezpečností země by se podle něj měli tamní politici zabývat i navzdory politickým rozdílům.

Zdůraznil také důležitost členství Polska v NATO, díky kterému je bezpečnost země posílena. Dodal, že sám pro bezpečnost země udělá vše. Na mysli měl prý jak vojenskou bezpečnost, tamní i bezpečnost na hranicích.

Objednávku pušek měl Błaszczak podepsat v pondělí. Do Polska tak má dorazit 70 tisíců kusů zbraní Grot C16 FB-A2 s ráží 5,56 × 45 mm. Polsko tak bude dohromady disponovat asi 100 tisíci puškami tohoto typu. Několik tisíc už dříve poslalo na Ukrajinu.

Rusko opět ostřeluje Kyjev. Ukrajinci sestřelili přes 30 dronů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.