Polsko podražilo. Rozdíl s Českem se zmenšil, přesto se tam nákupy vyplatí

Nákup v Polsku už přestává být pro Čechy tolik výhodný. Například květák stojí u našich severních sousedů 60 korun, v tuzemsku o polovinu méně. Také červené papriky v Polsku vycházejí aktuálně dvakrát dráž než v Česku. Reportér TV Nova se přesvědčil, že například mandarinky jsou teď v Polsku v akci o šest korun dražší než u nás. Nejsou sice ve výstavní kondici, ale za tu cenu se je lidem vyplatí přebírat.

V českém supermarketu ho překvapila rajčata, i ta jsou unavenější, ale své zákazníky mají. V Polsku překvapilo máslo, přepočteno na stejnou hmotnost vychází v akci o dvě koruny dráž. Například kostka másla, které je právě v akci, vychází v Česku na 33 korun.

[chooze:article;value:540459]

​Brambory lze v Polsku koupit v přepočtu za devět korun za kilogram. To u nás stojí kolem třiceti. A vepřové maso vyjde v Polsku na 72 korun. "V Polsku nakupujeme pleny, jsou tam určitě levnější," pochvalují si čeští zákazníci. "Myslím, že se to začíná už pomaloučku vyrovnávat," řekl další. "Kurz šel nahoru. Máslo, maso šlo taky trošku nahoru, všechno," souhlasili jiní.

Za posílením zlotého stojí podle ekonomů nedávné snížení úrokových sazeb v Česku. "Polská inflace narůstá dvakrát rychleji než ta česká. V České republice ceny potravin klesají. V lednu o 4,8 procenta, ale v Polsku ceny potravin vzrostly o 5,7 procenta," komentoval rozdíly ekonom Štěpán Křeček.

Polsko celkově zdražilo o 12 procent a nákupy se tam už nevyplácejí třeba lidem ze vzdálenějších měst. Pokud chcete ušetřit, musíte dopředu sledovat akce a hodně porovnávat s českými obchody. Vydělat na nákupu se stále ještě dá, ale bez náležité přípravy a načasování se neobejdete. Podle ekonomů jsou v Polsku výhodné nákupy v hobbymarketech, nákup nábytku či cigaret. Nejlevnější zlotý byl loni v březnu, kdy načas spadl pod pět korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.