Polsko pošle na Ukrajinu německé tanky Leopard. Je to jen začátek, řekl Duda

Ukrajina dostane od Polska moderní německé tanky Leopard 2. Podle polského prezidenta Andrzeje Dudy je to první příspěvek válkou zmítané zemi za formující se mezinárodní koalici, která chce pomáhat ještě víc než dosud.

"Rota tanků Leopard pro Ukrajinu bude převedena v rámci budování mezinárodní koalice. Takové rozhodnutí bylo přijato v Polsku," uvedl Duda na twitteru.

Jak informovalo Polskie Radio, podle Dudy je to jen začátek. Varšava prý udělá všechno proto, aby Kyjev zvítězil nad Ruskem. Neřekl však, zda už má definitivní souhlas Německa, od kterého před lety tanky Polsko nakoupilo.

[chooze:article;value:483688]

Záměr vybavit ukrajinskou armádu tanky poprvé potvrdila i britská vláda, píše list Financial Times.

"Tanky západního typu, i když starší výroby, jsou výrazně kvalitnější než sovětské konstrukce. Mají lepší zaměřovací a pozorovací vybavení a lepší vybavení pro boj v noci. Jsou i lépe pancéřované. Pokud jich Ukrajina dostane nějaké kritické množství, odhaduji celkem 200 kusů, může to v případě efektivního nasazení znamenat pád celé ruské fronty," poznamenal vojenský publicista Jiří Vojáček.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzkázal, že jeho armáda potřebuje dodávky tanků od více zemí. Jeden stát podle něj nedokáže zajistit počet potřebný k porážce Moskvy.

Ukrajinou v noci otřásaly výbuchy, střely zasáhly školu (8. 1. 2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.