Polsko rozbilo síť tajných agentů pracujících pro Rusko. Měli připravovat sabotáže

BBC s odkazem na rozhlasovou stanici uvedla, že skupina nainstalovala desítky kamer u železničních uzlů a dalších důležitých dopravních tras v polském Podkarpatském vojvodství, které leží na hranicích s Ukrajinou.

Některé z kamer byly rozmístěny také v blízkosti malého regionálního letiště Rzeszow-Jasionka. To bylo přeměněno na mezinárodní logistické centrum dodávající vojenskou a humanitární pomoc Ukrajině. Místo je považováno za natolik citlivé, že Washington rozmístil na jeho ochranu americké systémy protivzdušné obrany Patriot.

[chooze:article;value:456998]

K případu by se měl ve čtvrtek ráno vyjádřit polský ministr vnitra Mariusz Kaminski, do jehož rezortu spadá Agentura pro vnitřní bezpečnost (ABW), jejíž příslušníci se podíleli na zatčení cizích agentů.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1636101265414406147?cxt=HHwWhoC-2dbbzLQtAAAA

Kvůli této speciální operaci byla v Polsku vyhlášena zvýšená pohotovost bezpečnostních a policejních složek. Strážci zákona věnují zvláštní pozornost bezpečnosti podél strategicky důležitých železničních tras a také posílili dohled nad bezpečností klíčových objektů kritické infrastruktury.

V uplynulém roce bylo v Polsku za špionáž zatčeno několik lidí. Minulý měsíc prokuratura obvinila ruského občana ze špionáže pro Rusko. Muž, který v Polsku podnikal, byl údajně zapojen do skupin zabývajících se rekonstrukcí historických památek, kde navazoval kontakty s polskými vojenskými pracovníky. Zatčen byl v dubnu loňského roku na základě vyšetřování, které zjistilo, že údajně shromažďoval informace o organizační struktuře polských vojenských jednotek na severovýchodě země.

Loni v Přemyšlu na jihovýchodě Polska byl kvůli podezření ze špionáže pro Moskvu zatčen pracovníky ABW španělský státní příslušník ruského původu, který byl označen za agenta ruské vojenské zpravodajské služby (GRU).

V březnu loňského roku byl zase zatčen polský zaměstnanec varšavského matričního úřadu, který byl identifikovaný jako Tomasz L. Byl podezřelý z předávání důležitých operativních údajů ruským zpravodajským službám.

Ruští agenti stáli za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Podívejte se na reportáž z roku 2021, která připomínala 7 let od události:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.