Polsko se připravuje na útok Ruska. Posílí ochranu hranic s Běloruskem

Polsko se obává se možné spolupráce Běloruska s Ruskem v případě vojenského útoku na Polsko. Tamní premiér Donald Tusk proto oznámil, že země posílí obranu bezmála 400 kilometrů dlouhých hranic s Běloruskem. Podle předsedy vlády totiž není současné opevnění hranic dostačující a potřebuje značnou modernizaci. "Pro tento účel vyčleníme adekvátní finanční prostředky." upozornil Tusk podle deníku Express.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko totiž překvapil absurdním projevem, kdy Polsku pohrozil, že je svým nepřátelům schopný způsobit značné škody. Polsko podle něj připravuje "rozsáhlou provokaci svých obyvatel, z níž bude vinit Rusko a Bělorusko", oznámil Lukašenko podle deníku Polsat News.

[chooze:article;value:542943]

Polský předseda vlády má strach i z případné migrační vlny řízené Lukašenkem. Tusk se proto rozhodl společně s finským premiérem Petterim Orpem na tento problém upozornit. "Finsko a Polsko budou spolupracovat na tvrdé, celoevropské politice vůči nelegální migraci," oznámil Tusk před několika dny podle agentury AP News.

"Budeme také usilovat o reformu azylového práva, protože právní prostředí v Evropské unii je dnes neadekvátní hrozbám, které představuje politika Ruska a Běloruska," varoval polský premiér.

[chooze:article;value:541138]

Nutnost posílení polských hranic zdůraznil i tamní ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. "Situace je vážná, pociťuje to stále více zemí," vyjádřil obavy podle zahraničního zpravodajského webu AA.com. Země se připravuje i na možný scénář, že by Ukrajina prohrála válku s Ruskem a Polsko se mohlo stát jeho dalším terčem.

"Musíme být připraveni na každý scénář. Proto provádíme rozsáhlou kontrolu, vyvozujeme z ní závěry a vyplňujeme mezery, například v případě zásob zbraní," dodal Kosiniak-Kamysz.

Polsko nebo Lotyšsko nenapadneme. Na Ukrajině nemůžeme prohrát, varoval Putin (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.