Polský generál o běloruské armádě: Zničili bychom ji do tří hodin

Běloruské vojenské cvičení na hranicích s Polskem zvýšilo napětí na východních hranicích Severoatlantické aliance. Následné prohlášení běloruského diktátora Alexandra Lukašenka, že se jeho země připravuje na válku, pak mnohým na klidu nepřidala.

Podle polského generála ve výslužbě Waldemara Skrzypczaka se ale Poláci nemají proč útoku obávat. Bělorusové totiž podle něj nemají čím zaútočit. "Lukašenko už nemá čím vyhrožovat. Zůstal mu nějaký šrot, který trochu vylepšil. Jezdí s ním u hranic a dělá hluk, jako by to byla tanková armáda," cituje jej portál WP.

"Polsku by trvalo dvě nebo tři hodiny, než by tento šrot zničilo. Nebojme se," tvrdí dále Skrzypczak. Tuto svou teorii opírá například o to, že značnou část své provozuschopné techniky muselo Bělorusko přenechat Rusku na doplnění bojových ztrát, které utrpělo na Ukrajině. 

[chooze:article;value:549235]

Vybavení, které Rusové svým sousedů nechali, pak podle něj prakticky není bojeschopné. Tedy alespoň dokud nedojde k jeho opravám a modernizaci. Jak navíc připomíná deník Rzeczpospolita, běloruská armáda pokulhává za Polskem také v dalších ohledech. Zatímco běloruské vojsko má asi 60 tisíc vojáků, polská armáda jich má téměř trojnásobek.

O pouze povrchní siláctví jde z Lukašenkovy strany také podle Anny Marie Dynerové z Polského institutu pro mezinárodní záležitosti. Diktátorova slova mají dle jejího názoru v kombinaci s vojenským cvičením za cíl především vyvolat strach u běloruských sousedů, a ovlivnit tak veřejné mínění.

Putin se vyjádřil k možnému útoku na Česko a Polsko (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.