Polský politik kritizoval Ukrajinu, Kyjev to rozběsnilo: V ničem nám to nezabrání

Ukrajinské ministerstvo zahraničí si v úterý předvolalo polského velvyslance Bartosze Cichockého. Měl tam vysvětlit slova Przydacze o ukrajinské nevděčnosti, informoval portál Ukrinform.

"Při jednání bylo zdůrazněno, že výroky o údajném nevděku Ukrajinců za pomoc Polsku jsou nepravdivé a nepřijatelné. Jsme přesvědčeni, že ukrajinsko-polské přátelství je mnohem hlubší než politická výhodnost. Politika by neměla zpochybňovat vzájemné porozumění a sílu vztahů mezi našimi národy. Žádná prohlášení nám nezabrání ve společném vybojování míru a budování společné evropské budoucnosti," vzkázal po setkání mluvčí ukrajinské diplomacie Oleh Nikolenko.

[chooze:article;value:515725]

Roztržka mezi Varšavou a Kyjevem vznikla kvůli Przydaczovým komentářům k zákazu dovozu vybraných zemědělských produktů z Ukrajiny do Evropské unie. Ten má 15. září skončit, Polsko spolu s Bulharskem, Rumunskem, Slovenskem a Maďarskem ale požadují jeho prodloužení, upozornila stanice Polsat News.

"Nejdůležitější je obrana zájmu polského farmáře. Jsme v době sklizně. Polské obilí se musí sklízet, skladovat a distribuovat za přiměřenou a slušnou cenu. Pokud jde o Ukrajinu, tak ta od Polska dostala skutečně velkou podporu. Myslím, že by bylo namístě, aby si začala vážit role, kterou Polsko v posledních měsících a letech sehrálo pro Ukrajinu," prohlásil šéf mezinárodního odboru kanceláře polského prezidenta.

Polská vláda už předeslala, že pokud Brusel zákaz neprotáhne, Varšava bude ukrajinské výrobky sama na svých hranicích zadržovat.

Putin si brousí zuby na Polsko. Půlku území jste dostali od nás, vzkazuje:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.