Polští meteorologové řekli, kdy začne ve střední Evropě mrznout. Čeští to vidí jinak

Dle polského Centra meteorologického modelování bude ve střední Evropě již druhá polovina října protkaná průměrnými teplotami okolo nuly. V příštích týdnech by měly dorazit do Polska podzimní teploty, na konci října pak i v nížinách první mrazy. Jinak to ale vidí čeští meteorologové.

"Ačkoliv to tak tento víkend nebude úplně vypadat, babí léto bude pokračovat i po zbytek září, je možné, že překonáme i teplotní rekordy," říká meteoroložka Dagmar Honsová.

K 22. září jsme zaznamenali již sedm tropických dnů v tomto měsíci. Podzimní počasí by se minimálně v následujících dnech nemělo přesunout do zimního počasí či přinášet podprůměrné teploty. V zásadě bude letošní podzim podobný tomu minulému. Rozdílem však bude první sněžný den, sníh se totiž minulý rok objevil už 19. září.

Příští týden nás čeká pravé babí léto, teploty se budou pohybovat nad 25 stupni. Může dojít také k překonání teplotních rekordů z minulých let. V porovnání s minulým rokem, kdy se teploty v druhé polovině září pohybovaly pod 20 stupni, je tento rok září teplejší. Prozatímní teplotní rekord drží 17. září 2016 s průměrnou denní teplotou 24,8 stupně.

[chooze:article;value:523085]

Následující tři měsíce by měly být teplotně nadprůměrné o jeden až dva stupně. V říjnu se očekává průměrná teplota okolo 13,2 stupně, v listopadu okolo 3,5 stupně a v prosinci okolo -0,4 stupně.

Začátkem září jsme se setkali s prvními ranními mrazíky, kdy se teploty pohybovaly i pod šesti stupni. Je možné, že se pár takových dní ještě objeví, ale i v minulosti jsme zaznamenali již několik podzimů bez ranních mrazíků.

Díky možnému vpádu severního a severozápadního větru se však mohou objevit i chladnější dny doprovázené ojedinělými sněhovými vločkami. Obecně se však dle meteorologických předpovědí sněhu v následujících týdnech ještě nedočkáme.

Babí léto nebude. Teploty padnou pod nulu, nastoupí časté přeháňky i sněžení (9/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.