Pomoc při cestě k Jadranu. Slovinci otevřou klíčový most

[chooze:gallery;value:34130]

​Jindy malebné slovinské údolí Osapska dolina během slavnostního ceremoniálu k dokončení stavebních prací lemovala zimní odpolední mlha, ve které se konec 416 metrů dlouhého železničního mostu ztrácel zdánlivě do nekonečna. "Doufám, že využijeme výjimečnou polohu Slovinska, která nám umožní využít ji pro co největší rozvoj ekonomické a společenské prosperity," uvedl slovinský premiér Robert Golob pro web web 24ur.  

Železniční viadukt vede několik metrů pod vytíženým dálničním mostem Črni Kal. Dálnici A1 využívá i mnoho českých turistů, kteří směřují do Chorvatska a dalších zemí u Jaderského moře. Stavaři dokončili jeho hlavní stavební práce železniční stavby v úterý. Plánovaná rychlostní trať by měla spojit města Divača a Koper. 

Výhledu do údolí si ale kvůli masivnímu betonovému tunelu milovníci železniční dopravy moc neužijí. Celou stavbu navrhl architekt Marjan Pipenhamer a základní kámen důležitého dopravního spoje položili stavaři přesně před dvěma lety. 

Debaty o stavbě této tratě probíhaly už od roku 1996. Podle tamního ministerstva pro infrastrukturu vyšla dosavadní stavba na 250 milionů euro (v přepočtu zhruba 6,1 miliardy korun). "Po prozkoumání sedmnácti variant během deseti různých vlád odborníci posvětili současnou podobu tunelu jako tu nejvhodnější , a to i se zohledněním na důležité ekologické aspekty stavby," uvedla společnost 2TDK, která měla stavbu na starosti. 

[chooze:article;value:513892]

Podle premiéra Goloba je výstavba mostu výsledkem dosud největšího infrastrukturního projektu v balkánské zemi. Vlak podle něj konečně propojí přístav Koper i se zeměmi střední a jihovýchodní Evropy, uvádí list Primorski dnevnik

Obloukový most přes Vltavu bude největší v Česku. Hotový má být na konci příštího roku (10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.