Pomůže s učivem i úřady. Školy zavádí sociální pracovnice

Jako školní sociální pracovnice, označovaná jako case manažerka, pomáhá Kamila Michálková rodinám dětí ze základní školy v Chanově. Rodiče za ní mohou přijít na schůzku do školy, častěji ale chodí ona přímo k nim domů. "Ať už co se týče školních pomůcek, doučování, případně třeba vyřešit sociální dávky, týká se to třeba i nábytku. Neomluvené absence, zameškané hodiny a podobně," popsala Michálková.

Na žáky z rodin, které pomoc potřebují, upozorňují sami učitelé i vedení školy. Momentálně se Kamila věnuje celkem osmi rodinám. Mezi nimi je například i paní Eva a její vnuci, které má v péči. "Tašky, penály, se vším jim pomáhali sociální pracovníci. Teď mi zase pomáhají s klukem do Prahy na oční," popsala paní Eva.

"Oslovujeme nadaci, rodič musí vynaložit úsilí, doložit potřebné dokumenty, například od Úřadu práce. Netýká se to jenom školních pomůcek, ale využíváme to dost často třeba u příspěvku na dioptrické brýle," přiblížila Michálková.

"Problémů tu máme dost a řešily jsme to tak, že jsme do rodin chodily já a moje paní zástupkyně. To znamená, že s nástupem sociální pracovnice se nám opravdu uvolnily ruce," řekla ředitelka základní školy v Chanově Monika Kynclová.

[chooze:article;value:529673]

​Školy mohou na tyto služby čerpat například evropské dotace nebo je platí sami zřizovatelé. Ze státního rozpočtu je ale hradit nelze. Aktuálně školní sociální pracovnice zaměstnává pouze zhruba 20 škol v České republice. Přitom jsou velmi prospěšné.

"Vidíme obrovské změny. Víme, že když děti zachytíme včas, když včas identifikujeme jejich ohrožení a včas je navážeme na podpůrné služby, tak se jejich problémy vyřeší a dále se nezhoršují," popsala předsedkyně organizace Society for All Lenka Felcmanová.

Do projektu už se zapojilo několik dalších škol v Mostě a zájem mají i v jiných městech, například v Lysé nad Labem, Slaném nebo v Brně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.