Pondělní superbolid zářil 100krát víc než Měsíc. Nechal 134 kilometrů dlouhou stopu

[chooze:gallery;value:32262]

​​Když meteorologové v pondělí informovali o extrémně jasném bolidu, který v noci proťal noční oblohu, zmiňovali i reálnou šanci, že na Zemi mohly dopadnout úlomky tohoto meteoru. Dráhu bolidu pečlivě prozkoumali experti z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Nakonec však oznámili, že žádné meteority se s nejvyšší pravděpodobností na Zemi neocitly.

Přesto pondělní bolid označili za mimořádný. V době nejsilnější exploze podle odborníků zářil až stokrát jasněji než Měsíc v úplňku. Ačkoliv letěl nad Německem, pozorovatelný byl nejen od nás, ale prakticky z celé střední Evropy.

"Byl vidět především z těch míst, kde byla jasná obloha. I přes záři Měsíce upoutal pozornost velkého počtu náhodných svědků především v západní polovině našeho území, kde během krátké chvíle dokonce osvítil noční krajinu," uvedli astronomové.

[chooze:article;value:501201]

​Bolid zachytily všechny přístroje umístěné na 21 stanicích tzv. Evropské bolidové sítě. Záznamy se podařilo získat celkem z devíti stanic. "Nejdůležitější záznamy jsou ze stanic ležících v západní části našeho území, které byly k bolidu nejblíže a měly naštěstí povětšinou jasno, nicméně i ze vzdálenějších stanic byla pořízena velmi cenná data. Díky tomu je možné velmi podrobně a velmi přesně popsat jak atmosférickou dráhu bolidu, tak i jeho předchozí dráhu ve Sluneční soustavě a dokonce i složení a strukturu původního tělesa (meteoroidu)," uvedli astronomové.

Při vstupu do zemské atmosféry dosahoval meteoroid hmotnosti přibližně 260 kilogramů. Celá dráha bolidu ležela na území Bavorska.

"Začal svítit ve výšce 101 kilometrů v oblasti mezi městy Ingolstadt a Regensburg, maximální jasnost -17,4 magnitudy dosáhl ve výšce 56 kilometrů nad Norimberkem a pohasl ve výšce 34,5 kilometru nad zemí v blízkosti města Höchstadt. Délka námi zaznamenané světelné dráhy v atmosféře byla 134 kilometrů a bolid jí uletěl za 6,4 sekundy," oznámili astronomové.

Zhruba 80 centimetrů velký a poměrně křehký meteoroid pravděpodobně kometárního původu se významně rozpadal zejména v poslední třetině letu. "Naprostá většina jeho původní hmoty se během průletu spotřebovala. Tudíž žádný makroskopicky významný úlomek původního meteoroidu, který by stál za systematické hledání, s velkou pravděpodobností na zem nedopadl," upozornili astronomové.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.