Poplach meteorologů: Vypukne peklo na zemi, teploty vyletí do extrému

Vlna veder valící se Evropou znepokojuje meteorology. Pro některé země proto podle deníku Metro vydávají varování. Vedra a sucho už na mnoha místech navíc zapříčinily i devastující požáry. 

Právě v Portugalsku se kvůli šíření požárů v části Cascais ležící jen asi 30 kilometr od Lisabonu museli evakuovat obyvatelé. Teploty tam vystoupaly až na 37 stupňů Celsia. K šíření plamenů pomohl i silný vítr.

Varování před vysokým rizikem vzniku lesních požárů vydalo i Španělsko. V pondělí vypukl požár ve městě Marbella. I když tam mají teploty v tomto týdnu klesnout pod 30 stupňů Celsia, v příštím týdnu mají téměř atakovat čtyřicítky. Pro Málagu hlásí meteorologové na 1. srpna dokonce 44 stupňů.

[chooze:article;value:565400]

Požáry ničí i Řecko. Hasičské sbory jsou aktuálně ve stavu nejvyšší pohotovosti. Situaci nepomáhají ani teploty, které jsou a nadále budou vysoké. Vedra mnohdy dosahující téměř 40 stupňů hlásí meteorologové pro Athény, Zakynthos i Soluň.

Pořádné horko bude i v Turecku. Teploty tam mají na konci měsíce přesáhnout i 40 stupňů Celsia. Taková vedra předpovídají meteorologové pro Antalyi, Kemer, Marmaris, Side, Belek a další místa.

I v Itálii platí varování před vysokými teplotami pro několik oblastí. Například na Sicílii mají teploty přesahovat 30 stupňů Celsia v následujících několika dnech bez výjimky. Na úterý 30. července tam meteorologové předpovídají 38 stupňů Celsia, a na pátek 2. srpna dokonce 39. Podobná vedra panují i v Římě.

Evropu sužují vedra a požáry. Oheň zuří i v americké Kalifornii:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.