Poplach na polských hranicích. Cizinci zaútočili na vojáky

Incident se odehrál v úterý ráno u obce Dubicze Cerkiewne ve východním Polsku. Na pohraniční stráž zaútočilo zhruba 50 cizinců, házeli na ně větve a kameny, píše polsatnews.pl. Jeden z migrantů měl pak polského vojáka pobodat.

"Při plnění úkolů podél polsko-běloruské hranice byl voják pobodán migrantem na běloruské straně," uvedlo v prohlášení Generální velitelství ozbrojených sil (GROM).

Na místo okamžitě přispěchali záchranáři, kteří začali zraněného polského vojáka ošetřovat. Cizinci ale útočit nepřestali, ošetřovaného vojáka tak museli ostatní chránit auty. Poté ho převezli do nemocnice v Hajnůvce. Podle polských médií je mimo ohrožení života.

[chooze:article;value:557282]

Podobně agresivní byly i další dvě skupiny utečenců jen pár hodin předtím, upozornil web Gazeta. Jednoho vojáka měl jeden z migrantů prostrčit plotem tyčí, která měla na konci připevněný nůž. Druhého zasáhli skleněnou lahví do obličeje.

Důvodů, proč při střetu s nelegálním migrantem nevítězil ozbrojený voják, může být podle odborníků hned několik. "Voják je připraven bojovat na bojišti a nikdo ho na tento typ akce nepřipraví. Je postaven do situace, kdy má zbraň, ale spíše mu překáží, než pomáhá, protože ji neumí v praxi používat," řekl generál Roman Polko, bývalý velitel speciální jednotky GROM.

Náměstek ministra vnitra Czesław Mroczek uvedl, že ministerstvo k ochraně vojáků, policistů a pohraniční stráže už začalo podnikat kroky. "Všechny tyto útvary plní úkoly související s bezpečností hranic a naší země," řekl.

"Zvyšuje se migrační tlak a zvyšuje se agresivita těchto lidí. Hranici se snaží vynutit ve velkých skupinách, které se tvoří díky podpoře běloruských služeb," dodal.

Evropa se blíží k válce, varují experti. NATO chystá až 300 tisíc vojáků (04/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.