Poplatky na obnovitelné zdroje se vrací. Cena elektřiny tak v roce 2024 neklesne

Výrazné snížení cen za dodávku elektřiny v příštím roce očekávat nemůžeme. Vzhledem k poklesu cen silové elektřiny, které jsou v Česku v současnosti sedmé nejnižší v rámci Evropské unie, se vláda rozhodla znovu aktivovat model vícezdrojového financování podporovaných zdrojů energie (POZE) využívaný do roku 2021.

V praxi to znamená, že POZE se opět budou dělit mezi stát, podnikatele a domácnosti. Odběratelé tak za každou spotřebovanou megawatthodinu (MWh) elektrické energie zaplatí navíc včetně daně 599 korun.

[chooze:article;value:524264]

​Zvednou se i poplatky za distribuci

Na základě rozhodnutí vlády se prostřednictvím ustanovení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) s největší pravděpodobností zvednou od ledna poplatky za distribuci elektřiny a plynu. Definitivní částka padne v listopadu, už nyní se však spekuluje o dosti značném navýšení. "V optimistickém scénáři se domácnostem zvednou distribuční poplatky o dvacet procent, podle toho pesimističtějšího dojde až k třicetiprocentnímu navýšení," odhaduje člen představenstva a marketingový ředitel společnosti Centropol Jiří Matoušek.  

Letos za distribuci zákazníci platili 1 611 Kč za MWh, podle predikce pro příští rok se poplatek za distribuci v lepším případě zvedne na 1 933 korun za MWh, v horším to bude 2 094 korun za MWh. Kromě toho vzroste poplatek za systémové služby z letošních 113 korun na 136 korun u každé MWh elektřiny.

"Po sečtení poplatků na obnovitelné zdroje s těmi za distribuci navýšenými o dvacet procent a nové ceny za systémové služby domácnosti zaplatí za jednu MWh elektřiny o 944 korun víc, než tomu bylo v letošním roce. Pokud se naplní pesimističtější předpoklad a cena za distribuci se zvýší o třicet procent, připlatí si za MWh 1 105 korun," vypočítává Matoušek.

Česko má před zimou dostatečné zásoby plynu a elektřiny, ujistil premiér Fiala (9/2025):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.