Poradce premiéra: Vláda s inflací nepomohla, nejvíc na ní vydělali dlužníci

Inflace po roce a půl klesla pod deset procent. "Já jsem moc rád, že jsme se konečně dostali pod magickou desítku. Ale teď to nekončí, jsme pořád na pětinásobku toho, kde by měla inflace být. Ta hodnota je pořád velmi vysoká a byl bych rád, kdybychom pokračovali v tempu snižování inflace, a věřím, že příští rok se vrátíme k cíli," zmínil ekonom Štěpán Křeček. 

On sám ve svém okolí zaznamenal, že lidé předpokládají, že při klesání inflace se budou snižovat i ceny v obchodech. "To je špatná interpretace. Inflace je růst cen, a když nám klesá růst cen, tak ceny stále rostou, ale pomaleji. Nemůžeme čekat, že by se cenovky v obchodech vrátily na ceny před třemi lety," vysvětlil ekonom.

[chooze:article;value:513032]

​Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek mluvil o tom, že jeho vláda má na snížení inflace zásluhy, zmínil například zastropování cen. Nicméně cenovou stabilitu v Česku má v gesci Česká národní banka (ČNB). "Jediné, jak můžeme spolehlivě změřit, jestli chování vlády je proinflační, nebo protiinflační, je to, že se podíváme na velikost schodku státního rozpočtu," nastínil Křeček.

"Vysoký schodek vytváří inflační tlaky a letos s ním bojujeme. Takže vláda příliš nepomohla boji s inflací, protože vytváří vysoký schodek. Pomůže až od příštího roku, kdy konečně bude platit konsolidační balíček. A to bude výrazné protiinflační opatření," doplnil poradce premiéra Fialy.

[chooze:article;value:513023]

​Na inflaci podle něj také nejvíce vydělali dlužníci. "Největší dlužník je stát, takže ten na tom v tomto ohledu vydělal nejvíce. Pak také všichni lidé, kteří si dokázali držet podobnou úroveň platů a mzdy. To se podařilo třeba důchodcům, kterým byla dorovnána celá inflace formou valorizací," podotkl.

Inflace má stále klesat a podle Křečka se koncem roku bude pohybovat kolem šesti procent. ČNB prý přesto v tomto roce nesníží úrokové sazby, které jsou v tuto chvíli na sedmi procentech. "Očekávám, že v příštím roce by sazby mohly klesat, tím by mohly klesat i sazby na hypotékách a rozpohybuje se realitní trh," nastínil.

"Kdo by chtěl koupit nemovitost, měl by tak učinit v druhém pololetí letošního roku. Protože od příštího se na ten trh vlivem levnějších hypoték povalí hromada peněz a ceny realit zřejmě porostou," poradil Křeček na závěr. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.