Porážka Ruska na Ukrajině rozpoutá jadernou válku, hrozí Medveděv

Medveděva rozčílila slova německého kancléře Olafa Scholze, který zdůraznil, že Rusko ve válce musí selhat. Scholz upozornil i na neúspěchy Putina během celé invaze. "Žádného z těchto ubožáků nenapadne vyvodit si jednoduchý závěr: Porážka jaderné mocnosti v konvenční válce ji může vyprovokovat k zahájení jaderné války," napsal rozzuřený Dmitrij Medveděv na sociální síť Telegram.

"Žádná z jaderných mocností nikdy neprohrála válku, na které by závisel její osud," upozornil Medvěděv a dodal, že by si tento fakt měli uvědomit hlavně západní politici. Podle ruské jaderné doktríny by mohla Moskva skutečně nařídit jaderný útok. Ta umožňuje úder ve chvíli, kdy je v konvenční válce ohrožena samotná existence Ruské federace.

[chooze:article;value:485170]

Místopředseda ruské Rady bezpečnosti je jedním z mnoha ruských politiků, kteří válku na Ukrajině popisují jako zlomový okamžik pro celé Rusko. Podle nich se v současnosti rozhoduje o samotném bytí a nebytí federace. Ruští představitelé však zmínkami o možné porážce ukazují podle vojenských expertů velkou míru nejistoty. Moskvu očividně průběh války znepokojuje. 

Spekulace, zda nové výhrůžky signalizují tamní kritickou situaci, však Medveděv odmítl. "Ne, nic to rozhodně neznamená," reagoval. Rusko zdůraznilo svou potenciální převahu při jaderném konfliktu. Podle agentury Reuters má NATO větší zásoby v konvenční válce, jenže Rusko vlastní více jaderných hlavic, ve svém držení jich má dokonce 5 977. NATO jich má dohromady 5 943.

Rusko poslalo své rakety na Dnipro. Zemřelo 30 lidí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.