Porodnice přišla se zásadní změnou pro maminky. Vyšetřit je mohou i přes mobil

Na vlastní kůži zkouší telemedicínu i nastávající maminka Tereza Marková. Pokud nemá zásadní potíže, ušetří si tak dlouhou cestu do porodnice.

"Když používáte aplikaci, nemusíte být tady fyzicky přítomná a můžete vyřídit tu konzultaci s lékařem odkudkoliv. Takže v případě, že jste někde na dovolené nebo bydlíte trošku dál od porodnice, tak je to vlastně obrovský benefit," prohlásila.

Termín on-line kontroly si domluví v ordinaci. Sama si změří krevní tlak, váhu nebo hodnoty z moči. Na základě nich zodpoví dotazník a spojí se s lékařem.

[chooze:article;value:503375]

"Je to kombinace jak prezenčních, tak distančních kontrol. V rámci každé kontroly je důležitá kontrola krevního tlaku, kontrola moči, kontrola váhy. A dál zjišťujeme subjektivní pocity té maminky, to znamená, jestli cítí pohyby, jestli nekrvácí, jestli neteče plodová voda," poznamenala porodní sestra Monika Chánová.

Zatím jde o pilotní projekt, do kterého se zapojila stovka žen měsíc před porodem. Do budoucna by se ale aplikace měla rozšiřovat.

"Prvotním impulsem byla pandemie covidu-19, kdy jsme zjistili, že často maminky stráví mnoho hodin ve frontách s rouškami a říkali jsme si, jestli to nejde nějakým způsobem vyřešit. A začali jsme pracovat na té aplikaci," sdělil primář Hynek Heřman.

[chooze:article;value:523867]

V tuto chvíli je aplikace určena pro nerizikové těhotné. V porodnici ale plánují nabízet on-line kontroly všem nastávajícím matkám. "Cílem bude, aby to bylo možné nabízet i v rámci běžné terénní práce běžných registrujících gynekologů," uvedl Heřman.

Telemedicína se v Česku praktikuje i v rámci kardiologie nebo sportovního lékařství. Systém využívají hlavně nemocnice, do budoucna by ale mohl být součástí ordinací i praktických lékařů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.