Porodnost v Česku klesá. Na vině je i ekonomická situace

Od ledna do září loňského roku se narodilo téměř 70 tisíc dětí. To je o 11 procent méně než ve stejném období v roce 2022. "Podíváme-li se zpátky do historie, tak k většímu meziročnímu poklesu narozených dětí, okolo 10 procent, došlo naposledy v polovině 90. let. Konkrétně v roce 1994, kdy šlo o pokles o 12 procent, a v roce 1995 o 10 procent," srovnal mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jan Cieslar.

Nejnižší počet narozených dětí hlásí Karlovarsko, je to kraj s nejnižším počtem obyvatel. Zároveň je v posledním desetiletí společně s Prahou také krajem, kde je nejnižší úroveň plodnosti.

"Těch faktorů je několik. Ať už jsou to faktory socioekonomické, to znamená odkládání těhotenství nebo snahu o početí do pozdějších věkových období, či ekonomická situace rodin. Stoupá vzdělanost žen, které samozřejmě chtějí svoje vzdělání zúročit třeba tvorbou kariérních postupů," vysvětlil primář Gynekologického a porodního oddělení Nemocnice Hořovice Leoš Teslík.

[chooze:article;value:537292]

​Některé porodnice jsou ale mezi rodičkami oblíbené, a tak úbytek nepociťují. Například právě v Hořovicích se drží každý rok na podobných číslech.

"Já jsem přijela kvůli plánovanému císařskému řezu už v neděli, takže v neděli proběhl nástup na oddělení a samotný porod potom probíhal v pondělí dopoledne," popsala maminka Martina Hájková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.