Portál faei.cz v nové podobě, s novým logem a novými majiteli

Společnost Fakta, vydavatelství a nakladatelství, založili dva pražští podnikatelé – Josef Jaroš, většinový vlastník skupiny PKF Apogeo, která patří mezi největší tuzemské poradenské společnosti, a současně předseda představenstva Asociace malých a střeních podnikatelů ČR, a Pavel Lukeš, mediální konzultant a majitel dvou menších pražských komunikačních agentur Spindoctors a Spin Netmedia.

„Loni na podzim jsem se zajímal o dění na mediální scéně a když jsem se potkal na kávě s Pavlem (Lukešem), s nímž se známe přes deset let a s jehož PR agenturou jsme roky spolupracovali, dozvěděl jsem se, že by mohl být na prodej názorový a informační web Finanční a ekonomické informace, který měl v minulých letech velmi hezká čísla, pokud jde o čtenost a návštěvnost,“ říká Josef Jaroš.

„Podle žebříčku deseti nejnavštěvovanějších tuzemských finančních webů, jenž vychází z údajů služby SimilarWeb a vlastního on-line katalogu médií agentury PRnews.io, měl portál faei.cz loni necelých deset milionů návštěv a podle údajů Google Analytics měl v posledních pěti letech průměrně milion zobrazených stránek měsíčně,“ doplňuje Pavel Lukeš.

„Agentura Spindoctors s webem faei.cz pár let spolupracovala, takže jsem se dobře znal i s jeho šéfredaktorem Denisem Drahošem, jenž je současně předsedou spolku, který web vydával. A bylo mi jasné, že web, vydávaný neziskovou organizací nemá v konkurenčním prostředí přílišné šance na další růst a rozvoj,“ vysvětlil Lukeš.

Rozvoj a růst

A právě na růst a rozvoj webu faei.cz se podle Jaroše chtějí noví vlastníci zaměřit. Jarošovi se v nedávné minulosti během pár let podařilo postavit na nohy pražské Divadlo na Fidlovačce a věří, že nové změny související s webem faei.cz otevřou dveře k jeho dalšímu růstu. „Určitě nemíříme do mediální první ligy, kterou ovládají tuzemští miliardáři, ale rozhodně chceme posílit pozici v žebříčku tuzemských internetových médií,“ nastiňuje plány Josef Jaroš.

„Počítáme s marketingovými kampaněmi a větším zviditelněním webu faei.cz, a to nejen na internetu a sociálních sítích. Současně portál vnímáme jako vlajkovou loď, kterou máme k dispozici hned na startu našeho vydavatelství, do jehož mediálního portfolia přibydou ještě letos další tituly,“ říká Jaroš s tím, že se spoléhá na mediální zkušenosti Pavla Lukeše, jenž před lety působil v několika celostátních denících jako komentátor a vedoucí zahraniční rubriky.

S novou grafikou a novým logem portálu nakladatelství Fakta pomohla pražská agentura Nanook včele s jejím spoluzakladatem Albertem Kinclem, zatímco o programování nového webu se postaralo karlovarské Studio F13 Jakuba Mikuláška. Nové vedení redakce Podle Lukeše pokračuje ve spolupráci se společností Seznam a dalšími partnery bývalého vydavatele.

„Věřím, že ještě před letními prázdninami se nám podaří spustit nový web orientovaný na zaměstnance i zaměstnavatele, který nebude alternativou k inzertním portálům pro lidi hledající práci, ale určitě zaplní mezeru na mediálním trhu,“ naznačuje Lukeš bez dalších podrobností. „Nechte se překvapit,“ říká.

Klíčoví autoři a spolupracovníci

Z původní redakce portálu Finanční a ekonomické informace přešli do té nové jako blízcí spolupracovníci Rudolf Marek, dříve vedoucí internetové odnože někdejšího týdeníku Euro, a bývalý šéfredaktor faei.cz Denis Drahoš. Klíčovou oporou nově vznikající redakce se stal zkušený novinář a autor několika knih Pavel Baroch, který začínal v deníku MF Dnes a prošel např. redakcemi od Aktuálně.cz až po Týden.

„Jsem rád, že jsem u něčeho nového, a věřím, že náš projekt bude úspěšný,“ říká Baroch. Mezi blízkými spolupracovníky faei.cz nově figurují jak zkušení novinářští matadoři, jako Václav Bendl či Petr Kotek, tak mladší, ale již ostřílené novinářky Kateřina Kmecová a úplně čerstvě i Michaela Hanelová, jíž vyšel první článek na faei.cz teprve minulý týden.

„Samozřejmě budeme pokračovat ve spolupráci se všemi dosavadními externími komentátory, ať už jde o Lukáše Kovandu z Trinity Bank a Štěpána Křečka z BH Securities, kteří pro Finanční a ekonomické informace píší už roky. Křečkovy rozhovory, respektive jak je teď módní říkat, podcasty, vycházejí na ‚faeíčku‘ v psané podobě zřejmě jako v jediném tuzemském médiu,“ podotýká Lukeš.

Portál se podle něj i nadále řídí původním pravidlem několika „ne“. „Chceme zůstat nezávislým, nepolitickým, nebulvárním a nemainstreamovým médiem. Právě to naši čtenáři oceňují, stejně jako to, že na našem webu nemáme agenturní zpravodajství, čímž se také odlišujeme. Nechceme lidem vnucovat, co si mají myslet, ale vybízíme je k tomu, aby si vlastní názor udělali sami,“ upřesňuje Lukeš.

Poznámka pro editory

Společnost Fakta, vydavatelství a nakladatelství, založili na jaře 2024 Josef Jaroš a Pavel Lukeš s tím, že se portál faei.cz stane jeho „vlajkovou lodí“. Během letošního roku by mělo vzniknout několik další internetových titulů, přičemž majitelé v horizontu několika let plánují i tištěné tituly, které vyplní mezery na tuzemském mediálním trhu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.