Portál stavebníka zatím přináší lidem jen problémy. Zdržuje a prodražuje stavby

Zhruba 50 měst či obcí podle jejich svazu nahlásilo škody kvůli digitalizací stavebního řízení. "Nejčastěji jsou to případy, kdy si třeba nemohli podat žádost o dotaci nebo třeba tam jsou různé sankce, které se pak dohadují s dodavatelem, jestli mohl nebo nemohl kolaudovat," uvedla ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

Škody ale obcím kvůli procesním chybám, které mohla způsobit špatně fungující digitalizace, mohou vzniknout i v budoucnu. Toho, že kvůli procesním chybám ve stavebním řízení může dojít například i ke zrušení stavebního povolení pro rozestavěnou, nebo už stojící stavbu, se obávají i developeři. "Kdokoliv, kdo by chtěl proti nějakému projektu bojovat, může využít těchto formálních chyb a může ten projekt napadnout u soudu," pronesl generální sekretář Asociace developerů Zdeněk Soudný.

[chooze:article;value:577344]

​Navíc developeři mohou kvůli průtahům při stavebním řízení mít problémy i s financováním. Banky a investoři po nich totiž v průběhu stavby požadují řadu dokumentů ohledně běžící výstavby, které dodávají právě stavební úřady. "Ten financovací subjekt potom může říct, že nemá důvěru v ten projekt a odstoupit od něj," upozornil Soudný.

Na resort pro místní rozvoj se kvůli škodám prý zatím nikdo neobrátil, a to ani soudní cestou. Zástupci svazu podnikatelů ve stavebnictví ve středu ve Sněmovně mluvili i o tom, že nepovedená digitalizace stavebního řízení může vést ke zdražení stavebních prací.

Důvodem je právě zvýšené riziko vzniku škod, které průtahy ve stavebním řízení mohou přinášet. Firmy si jej tak promítnou do své ceny. Příkladem problémů spojených s digitalizací stavebního řízení mohou ale být třeba zpoždění ve schvalování, komplikace na Portálu stavebníka nebo nekonečné čekání na kolaudace.

Problémy kolem stavebního řízení se týkají těch, kteří chtějí stavět rodinný dům, i podnikatelů, kteří čekají týdny nebo měsíce na kolaudaci a přicházejí o zakázky kvůli nedokončeným projektům. "V tenhle moment mi stojí úplně všechny zakázky, protože developer stojí na základě digitalizace. A já teď nemůžu do ničeho píchnout," stěžoval si instalatér Ladislav Kříž.

[chooze:article;value:577158]

​Zpožďování kolaudačního řízení trápí i školy. "Bylo potřeba zkolaudovat školu pro nějakou sousední obci, která na to měla navázanou dotaci. Normálně by kolaudace trvala v řádu hodin, ale reálná situace byla taková, že v jedné místnosti seděl vedoucí, projektant a starostka a na dvou počítačích se snažili tu žádost protlačit. Podávali ji asi na čtyřikrát," sdělil David Šiller z firmy Wood System.

Dlouhé čekací doby a složitá administrativa podle firem zdržují stavební řízení, a to prodražuje byty. "Jakékoliv zdržení v rámci té digitalizace znamená zdražení konkrétního projektu o 10 až 15 procent," tvrdí výkonná ředitelka Central Group Michaela Vaňková.

Podle průzkumu by chtělo přes 70 procent stavebních úřadů a obcí využívat starý systém a podávat žádosti papírově. "Volají nám nešťastní stavebníci, co mají dělat, že se snaží už tři dny podat žádost na Portálu stavebníka," prozradila vedoucí stavebního úřadu v Praze 5 Dana Ševčíková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.