Poruchy spánku zhoršují zdraví. Odbornice poradila, jak usnout

Problémy se spaním má stále více Čechů, a to napříč všemi věkovými skupinami. Ještě před několika lety lékaři diagnostikovali poruchu spánku každému pátému člověku.

"Podle posledních výzkumů Národního ústavu duševního zdraví je to asi třetina a je tam velký nárůst za posledních deset, u žen jsou důvodem spíše psychické problémy, u mužů spíše organická onemocnění, třeba srdečně-cévní, obezita," popsala vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá.

Často přitom pro zlepšení spánku stačí dodržovat několik základních pravidel. "Spát ve tmě, vyvarovat se světla, je to důležité pro tvorbu spánkového hormonu melatoninu, který má zároveň protizánětlivé účinky, protirakovinné působení. Je také důležité spát v tichu, v dostatečně nízké teplotě, doporučuje se 16 až 19 stupňů," poradila Nejedlá.

[chooze:article;value:532631]

Optimální doba spánku se mění s věkem. U dospělých se odborníci shodují, že méně než šest až sedm hodin zkrátka nestačí a dříve nebo později se dostaví negativní dopady.

"Zpomaluje se myšlení, zhoršuje se pozornost, stoupá pravděpodobnost různých riskantních rozhodnutí, stres, úzkost i strach, kromě toho, že se objevují různé tělesné problémy," uvedla Nejedlá.

Vedle zdraví má spánkový deficit i ekonomické dopady. Podle studie pardubické univerzity české hospodářství přijde vlivem nevyspání o zhruba 10 miliard ročně, šest miliard jsou náklady na léčbu a čtyři miliardy jsou ztráty vlivem menší produktivity v práci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.