Posádka páté mise SpaceX bezpečně přistála u pobřeží Floridy

Modul Crew Dragon společnosti SpaceX po oddělení se od vesmírné stanice zahájil sestup k Zemi a v sobotu krátce po 21. hodině SELČ vstoupil do atmosféry a přistál u pobřeží floridské Tampy, uvedla CNN.

"Vítej doma, posádko 5! Tato mezinárodní posádka prováděla na Mezinárodní vesmírné stanici důležité vědecké experimenty a demonstrace technologií, které nám pomohou připravit se na budoucí mise do hlubokého vesmíru a připravit půdu pro náš návrat na Měsíc," řekl administrátor NASA Bill Nelson. "Každý pokrok, který tito průzkumníci učiní, není úspěchem pro jednoho, ale obrovským skokem pro celé lidstvo."

[chooze:article;value:473119]

Na přílet týmu čekaly na moři záchranné lodě, které modul vytáhly z oceánu, a astronauti se tak mohli poprvé po téměř 160 dnech nadechnout čerstvého vzduchu.

https://twitter.com/NASA/status/1634737207763148801?cxt=HHwWgoCxnYm14K8tAAAA

Čtyřčlennou posádku tvořili astronauti NASA Nicole Mannová a Josh Cassada, Koichi Wakata z JAXA (Japonská agentura pro výzkum vesmíru) a Anna Kikina z ruské kosmické agentury Roskosmos. Čtveřice odstartovala k vesmírné stanici na palubě rakety SpaceX loni v říjnu. Posledních několik měsíců strávili astronauti prováděním výzkumných experimentů a údržbou dvě desetiletí staré orbitální laboratoře.

Podle NASA členové posádky během pobytu na stanici testovali hydroponické a aeroponické techniky pěstování rostlin bez použití půdy, vypustili první družice Ugandy a Zimbabwe, zkoumali pohyb kapalin v nádobě v simulované měsíční gravitaci, aby získali údaje pro zlepšení konstrukce měsíčních vozítek a testovali systém pro výrobu určitého množství klíčových živin z jogurtu, kefíru a nápoje na bázi kvasnic. Rovněž pěstovali zakrslá rajčata ve snaze řešit potřebu nepřetržité produkce čerstvých potravin ve vesmíru a znovu instalovali biotiskárnu coby odrazový můstek v dlouhodobých plánech na výrobu celých lidských orgánů ve vesmíru.

Let Crew-5 je součástí programu NASA Commercial Crew a jeho návrat na Zemi následoval po startu lodi Crew-6 společnosti SpaceX, která se k vesmírné stanici připojila 3. března a zahájila další vědeckou expedici.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.