Posádka ponorky je po smrti. Pátrací tým našel na dně oceánu trosky

V prohledávané oblasti, kde se v neděli ztratila ponorka mířící k vraku Titaniku, našel pátrací tým pole trosek, píše BBC. Nalezen měl být rám s ližinami a kryt zadní části ponorky, uvádí deník Sky News. Na tiskové konferenci pobřežní stáž dodala, že našla i tlakovou komoru. 

"Našli jsme část tlakové komory, podle které jsme poznali, že šlo o tuto ponorku. Krátce poté jsme objevili další pole, kde byly rozeseté trosky, a tam jsme našli další část tlakové komory," řekl kontradmirál John Mauger. Trosky měly ležet přibližně 500 metrů od vraku Titaniku.

Společnost OceanGate, která ponor organizovala, už dříve připustila, že posádka může být po smrti. "Naše srdce jsou s těmito pěti dušemi a každým členem jejich rodin v této tragické době. Truchlíme nad ztrátou života a radostí, kterou přinesli každému, koho znali," uvedla podle CNN společnost.

[chooze:article;value:510417]

​Pětičlenná posádka ponorky se ztratila v neděli, kdy měla sestoupit k vraku světoznámé lodi Titanik. V úterý a ve středu měly pátrací týmy zaznamenat z hlubin oceánu rány, zda ale pocházely z ponorky, se neprokázalo.

​Ponorka měla zásoby kyslíku na 96 hodin. Měly tak dojít ve čtvrtek ve 13:08 našeho času. Oborníci ale upozornili, že dobu, po kterou se zásoby kyslíku tenčí, výrazně ovlivňuje chování posádky. Pokud zachovala klid, mohly jim zásoby vydržet déle.

[chooze:article;value:509965]

​Dohady o kyslíku ale tlumí vyjádření pobřežní stráže, která tvrdí, že ponorka implodovala. To znamená, že se kvůli vysokému tlaku zbortila do vlastního objemu. Pokud se tak skutečně stalo, posádka okamžitě zemřela. Pátrání po tělech bude pokračovat ještě 24 hodin.

Plavidlo provozované americkou firmou OceanGate mělo na palubě pět mužů. Jedním z nich byl britský miliardář Hamish Harding. Posádku tvořil i britsko-pákistánský obchodník Shahzad Dawood, jeho syn Suleman Dawood, generální ředitel a zakladatel OceanGate Stockton Rush a francouzský pilot ponorky Paul-Henri Nargeolet.

Ztracená ponorka neprošla bezpečnostní kontrolou. Problémy měla už dříve:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.