Posílit dodávky munice, zvýšit výrobu zbraní, shodli se evropští lídři o Ukrajině

Summitu se zúčastnili zástupci dvacítky evropských zemí a také Spojených států a Kanady. Ještě krátce před zahájením německý kancléř oznámil, že Německo neposkytne Ukrajině moderní střely s plochou dráhou letu Taurus. Scholz se prý bojí zatažení Německa do války s Ruskem. Navíc podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dostala země dosud jen necelou třetinu ze slíbeného milionu kusů dělostřelecké munice.

To by se nyní mělo zlepšit. Kromě posílení dodávek munice a zvýšení kapacity na výrobu zbraní a střeliva v Evropě oznámil prezident Macron vznik koalice pro dodávky raket středního a dlouhého doletu na Ukrajinu. Na vyslání evropských vojáků do bojů na Ukrajině podle něj nepanuje žádná shoda, nevylučuje ho však v budoucnu, pokud bude nutné zabránit vítězství Ruska.

O víkendu to byly dva roky, co Rusko na Ukrajině rozpoutalo největší konflikt od druhé světové války. Boje přesto pokračují. V noci na pondělí se pod palbou ocitlo východoukrajinské Dnipro, přes den pak Kosťantynivka a také Záporožská a Chersonská oblast. Výsledkem jsou nejméně dva mrtví a 13 zraněných.

[chooze:article;value:543485]

​Na pařížský summit dorazil například německý kancléř Olaf Scholz, britský ministr zahraničí David Cameron, polský prezident Andrzej Duda nebo český premiér Petr Fiala (ODS). Česko stojí v čele iniciativy, která má za cíl vybrat 35 miliard korun na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu v třetích (zatím nejmenovaných) zemích. Záměr vzbudil v Paříži velkou pozornost, hodlá se podílet 15 států. Nizozemsko je připraveno vložit do projektu 100 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy Kč), zapojí se i Francie.

"Skutečně vidíme, že pokud by oslabila naše podpora Ukrajině, tak tím oslabujeme také svoji vlastní bezpečnost, proto je potřeba dělat konkrétní kroky, abychom Ukrajině poskytovali dostatečnou podporu. Děláme to i ve vlastním zájmu," řekl Petr Fiala.

[chooze:article;value:543501]

​Do Francie dorazili i zástupci USA a Kanady. Kanadský premiér Justin Trudeau se ještě předtím zastavil v polské Varšavě a vyzval Poláky, aby zůstali loajální vůči Ukrajině​. "Potřebujeme, aby se Poláci i nadále stavěli proti Putinovým hrám a rozbrojům," sdělil Trudeau.

Cílem summitu bylo projednat způsoby, jak Ukrajině pomáhat efektivněji. Neočekávalo se ale, že by byla ohlášena nová vojenská pomoc.

"Jestli Ukrajina prohraje, nastanou opravdu těžké časy. Ale pokud budeme vyzbrojeni, pak tuto válku neprohrajeme. Zvítězíme," řekl v předtočeném videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Vidíme, že Ukrajina má jen omezené zdroje a že musíme posílit dodávky munice a dalších vojenských zdrojů. A musíme také přemýšlet o tom, jak vojenskou pomoc správně vést a jak zajistit, aby Rusko nezvítězilo," uvedla francouzská hlava státu Emmanuel Macron.

Do Francie nedorazil maďarský předseda vlády Viktor Orbán, původně se spekulovalo i o absenci slovenského premiéra Roberta Fica, ten ale nakonec přijel o budoucnosti Ukrajiny jednat. A to přesto, že se v neděli o Ukrajincích vyjádřil velmi nevybíravým způsobem. "Tato válka začala už v roce 2014 řáděním ukrajinských neonacistů," řekl Fico.

Proti jeho slovům se ostře vymezila řada zahraničních politiků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.