Poškozený vesmírný modul se vrátí na Zemi. Posádka ale musí zůstat v kosmu

Jen pár měsíců od startu se musí zpět na Zemi vrátit vesmírný modul Sojuz MS-22, který loni v září vynesl na Mezinárodní vesmírnou stanici tři členy posádky. Vracet se však bude bez nich. Dva ruští kosmonauti Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin zůstanou spolu s Američanem Frankem Rubiem na oběžné dráze o něco déle, než se předvídalo.

Důvodem je závada na modulu, která brání jeho použití k bezpečnému návratu na Zemi. Z modulu totiž začala unikat chladicí kapalina, uvedl portál CNN. Závadu měl způsobit náraz mikrometeoritu, který prorazil plášť vesmírného plavidla. K poškození stačil otvor o průměru menším než 1 milimetr.

Po odhalení nebezpečné závady začala NASA společně s Roskosmosem pracovat na řešení dopravy astronautů zpět domů. Bylo totiž od začátku zřejmé, že se uniklou chladicí kapalinu nepodaří ve vesmíru nahradit. Stejně nebylo možné použít poškozený modul.

[chooze:article;value:482188]

Obě vesmírné agentury tak nakonec rozhodly o přeplánování vesmírné mise. Tři kosmonauti zůstanou na oběžné dráze o několik měsíců déle, zatímco bude na Zemi připravována raketa s modulem Sojuz MS-23. Ta má startovat 20. února, tedy dříve, než se původně plánovalo, uvedl portál CBS News. Poškozený modul se vrátí na Zemi prázdný a podle odhadů přistane v Kazachstánu.

V modulu MS-23 měli původně letět na stanici jiní tři kosmonauti, přičemž i zde byli dva ruští a jeden americký. Kvůli závadě ale musely vesmírné agentury jejich let přesunout na pozdější dobu, aby jejich modul mohli využít muži uvěznění ve vesmíru.

Nečekané prodloužení jejich pobytu ve vesmíru ale kosmonautům údajně nevadí. "Nečekané věci se zde dějí celkem často. Je však dobře, že se na ně připravujeme už na Zemi. Posádka musí držet při sobě a rozpoznat, kdy je čas velet a kdy následovat," sdělila CNN astronautka Nicole Mannová, která je v současnosti jedním z celkem sedmi astronautů pobývajících na Mezinárodní vesmírné stanici.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.