Poskytování hypoték ovlivní i maličkosti. Třeba kreditka, kterou nevyužíváte

Základním pojmem, pokud jde o získání hypoték, je bonita. To je hodnocení žadatele z hlediska jeho důvěryhodnosti a schopnosti úvěr splácet. Může ji zvýšit řada faktorů.

Patří mezi ně například pracovní smlouva na dobu neurčitou. A roli hraje i to, zda je žadatel zaměstnán, nebo podniká. Lidé, kteří pracují jako OSVČ, mají horší pozici než zaměstnanci.

Naprosto klíčovým parametrem pro schválení hypotéky je výše příjmu žadatele. "Základ, abych dostal hypotéku, je pravidelný příjem a samozřejmě vybraná nemovitost. Důležité je také mít našetřené nějaké vlastní prostředky," vysvětluje člen představenstva ČSOB pro řízení obchodu Miroslav Zetek.

[chooze:article;value:555630]

Pokud budete žádat o hypotéku společně s manželem nebo manželkou, získáte lepší bonitu. Vaše příjmy se totiž sčítají. V případě, že jeden z vás přijde o práci, je totiž větší pravděpodobnost, že splátky utáhnete z druhého příjmu.

Svou roli hrají také předchozí úvěry. Odborníci radí zrušit kontokorent i kreditní karty, a to i přesto, že je nevyužíváte. Banka bude totiž v žádosti zohledňovat i úvěrový rámec těchto produktů.

"Žadatele poškodí, když má špatnou pracovní morálku, když neplatí úvěr nebo když má někde dluh," shrnuje Zetek. "Dalším faktorem je dluhové zatížení žadatele, kolik dalších úvěrů má a jak velkou část měsíčního příjmu padne na splátky těch ostatních úvěrů," dodává mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

O výši úroků a ceně hypotéky pak rozhodují také faktory, jako je životní pojištění k hypotéce, pojištění schopnosti splácet nebo energetická úspornost nemovitosti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.