Poslanci budou řešit úsporný balíček. Čeká se zdržování opozice

Přestože léto sotva začalo, poslanci už se rozloučili s nadějí na sněmovní prázdniny. Místo dovolené, kterou mají obvykle v polovině července, je tento týden čeká boj o konsolidační balíček.

"Jsme si vědomi, že úspory a zvyšování příjmů státu jsou nepříjemné, bolí. Ale jsme si jisti, že to je přijatelná cena za to, že naše země bude ve formě," prohlásil premiér Petr Fiala (ODS).

Boj předpovídají opoziční poslanci. Prosazení vládní předlohy totiž chtějí bránit všemi možnými způsoby. Podle hnutí ANO balíček poškodí ekonomiku a zpomalí její růst.

[chooze:article;value:512602]

Do jednání ve Sněmovně nechce zasahovat prezident Petr Pavel, připustil ale, že pokud zákon nesplní jeho představy, bude zvažovat veto. "Pokud by to opravdu nevedlo ke snížení deficitu státního rozpočtu, nebo naopak pokud by to ve výrazné míře dopadlo na lidi, kteří už dnes mají problémy, pak by byl důvod to nepodepsat," řekl magazínu Reflex

Takzvaný ozdravný balíček upravuje 63 zákonů. Mimo jiné slučuje současné snížené sazby DPH 10 a 15 procent na 12 a mění v sazbách rozložení některých položek. Zvyšuje také daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent nebo zavádí odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců a ruší některé daňové výjimky, například slevu na školkovné nebo na studenta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.