Poslanci chtějí sestavit komisi. Má si posvítit na činnost Hradu za Zemana

Celkem 40 podpisů poslanců, tak zní podmínka pro vznik komise. Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny je dočasná komise, která je zřízená kvůli vyšetřování věcí veřejného zájmu. "Cílem vyšetřovací komise jsou ty jednotlivé kauzy, které se na Hradě odehrály," řekl člen výboru pro bezpečnost Šimon Heller (KDU-ČSL).

Jednou z nich by měla být skartace tajných dokumentů, které se týkaly vyšetřování výbuchu munice ve Vrběticích. O skartaci neoprávněně požádal bývalý Hradní kancléř Vratislav Mynář.

"Zmiňovanými kauzami se zabývají orgány činné v trestním řízení, byly podrobeny kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu, následně Národního archivu, ministerstva vnitra a Národního bezpečnostního úřadu. Nevidím tedy pro vznik komise důvod, ale je to samozřejmě právo poslanců tak učinit," napsal v SMS pro TV Nova Mynář.

"V takovém případě už bychom se mohli bavit i o trestném činu vlastizrady. A mě jako člena bezpečnostního výboru to nenechává klidným," prohlásil další člen výboru Michal Zuna (TOP 09).

[chooze:article;value:454089]

​"Těch kauz kolem pana prezidenta Zemana byla celá řada, ta arogance moci byla obrovská, a proto jsem se rozhodl s kolegy pro to, aby byla zřízena vyšetřovací komise," objasnil Heller.

Někteří opoziční poslanci ale tvrdí, že vznik komise je zbytečný, protože na Hradě už kontroly proběhly. "Žádná vyšetřovací komise nikdy nic nevyšetřila. Je to jenom o tom, že se nějaký poslanci chtějí zviditelnit. Pro mě je rozhodující stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu," shrnul poslanec Radovan Vích (SPD).

"Teď nám ti koaliční poslanci říkají, že nevěří policii, že nevěří státnímu zastupitelství a že nevěří soudům. To je na pováženou," zhodnotil poslanec Radek Vondráček (ANO). Jestli se podaří sehnat 40 podpisů a komise vznikne, bude jasné na přelomu dubna a května.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.