Poslanci chtějí zakázat prodej energy drinků dětem. Cola není ve hře

Poslanci napříč politickými stranami pokračují v jednání o částečném zákazu energetických nápojů. V první polovině prosince se během setkání u kulatého stolu shodli na zákazu jejich prodeje dětem, a to buď do 15, nebo dokonce do 18 let. "Jednání se účastnili poslanci za každou stranu ze zdravotnického a školského výboru," zdůraznil pro TN.cz poslanec za STAN Josef Flek, který se staví do čela této iniciativy.

"Toto téma vnímám jako velice závažné. Konzumace energy drinků u mladistvých je velice nebezpečná. Je nutné podpořit regulaci z legislativního hlediska," prohlásila pak k jednání například poslankyně SPD Iveta Štefanová.

Od ledna by podle Fleka měla v rámci Sněmovny vzniknout oficiální pracovní komise, která by detaily zákona řešila dál. Kromě věkové hranice poslanci zvažují také nastavení maximálních hodnot obsahu cukru nebo kofeinu v nich a ve hře je též regulace reklamy na tyto výrobky. V plánu přitom je dosáhnout mezi stranami maximální shody.

[chooze:article;value:528592]

"Jako zásadní problém vnímám množství kofeinu a množství cukru a dalších látek, jako je taurin. Je to koktejl, který by dětem neměl přijít do ruky," tvrdí dále Flek. "Nemělo by to být trendové pití pro mladé, ale jednorázové posílení před náročným výkonem," vysvětlil.

Jiných než energetických nápojů se tak prý zákon týkat nemá. A to například ani kolových nápojů, přestože i ty obsahují vysoké množství cukru a kofein. "Tam se dá do budoucna mluvit o dani z cukru, takzvané Sugar Tax, kdy peníze vybrané z nákupu těchto slazených nápojů pak směřují do zdravotnictví, například na diabetologii a obezitologii. Ale zatím jsme se o žádném omezení kolových nápojů nebavili a myslím si, že by to Sněmovnou ani neprošlo," tvrdí Flek. 

Za vzor si poslanci berou například zákon v sousedním Polsku, který omezuje prodej a nákup energetických drinků do 18 let, nebo ten v Lotyšsku, který zakazuje prodej těchto nápojů ve vzdělávacích zařízeních. Snaha o jejich omezení není úplnou novinkou ani v Česku. Už v minulém volebním období jej navrhoval současný primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). K jeho projednání ale nedošlo.

Podle Svazu výrobců nealkoholických nápojů ale takový zákon není vůbec potřeba. Myslí si totiž, že nebude fungovat, podobně jako zákaz prodeje alkoholických nápojů dětem nedokáže mladistvým zabránit v tom, aby se opili. "Z tohoto důvodu je efektivnější rodiče, učitele a děti vzdělávat a vhodnou formou jim vysvětlovat pozitiva i negativa energetických nápojů," hlásají proto. Zároveň také spustili kampaň Energetické nápoje zodpovědně.

Děti nejsou na sítích chráněny. Nelze spoléhat na influencery, že budou konat dobro, tvrdí Kajumi (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.