Poslanci jednají o insolvenčním zákonu. Chceme zkrátit oddlužení na 3 roky, řekl Blažek

V úterý se po měsíci opět sešla Poslanecká sněmovna. K projednání má řadu návrhů a změn zákonů. Schůzi je možné sledovat v tomto článku.

Prvním bodem na programu schůze byl návrh změn v oblasti podnikání s energetikou. Takzvaný "lex OZE II" má zavést v Česku možnost komunitní energetiky. To se vztahuje například na domácnosti schopné vyrábět elektřinu skrze solární panely, které díky zákonu budou moci takto vyrobenou elektřinu spotřebovávat jinde. Komunitní energetiku ale bude možné využívat i na obecní úrovni, kde si bude moci elektřinu navzájem posílat až tisíc lidí.

Novelu obhajoval ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN). "Navrhované úpravy energetického zákona umožní občanům, obcím a malým podnikatelům zapojit se do komunální energetiky, a snížit tak svou závislost na fosilních palivech. Je to také nástroj, jak zmírnit dopady vysokých cen energií," prohlásil Síkela.

[chooze:article;value:514991]

Poslanci v hlasování schválili další projednávání energetické novely. Pro poslání novely do druhého čtení hlasovalo 144 poslanců. Proti byli pouze dva.

Dalším významným bodem je návrh novely insolvenčního zákona. "Musíme se dostat od pouhého předstírání pomoci ke spravedlivému systému. Ten musíme nastavit tak, aby dlužníci nemohli obcházet své závazky, ale zároveň nepadali do dluhové pasti, kde své závazky nemohou splácet. Oba tyto případy jsou pro ekonomiku negativní," řekl poslanec Jakub Michálek (Piráti).

O nutnosti ochrany dlužníků promluvil také předseda SPD Tomio Okamura. "Nárůst exekucí nebyl v minulosti nikdy takový, jako je teď. Lidé se kvůli Fialově vládě ocitají v čím dál větší nouzi," prohlásil Okamura.

[chooze:article;value:513585]

Návrh insolvenčního zákona přišel představit ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který po příchodu k pultíku vtipkoval o své nedávné schůzce se Zdeňkem Nejedlým, kvůli které si vysloužil vlnu kritiky. "Hlavním cílem návrhu je do českého právního řádu zavést směrnici o restruktualizaci a insolvenci v části týkající se oddlužení. Dobu oddlužení chceme zkrátit na tři roky bez ohledu na zdroj příjmů dlužníka. Podobné opatření bylo už s úspěchem zavedeno například v Německu či Rakousku," prohlásil Blažek. Návrh by chtěla vláda uvést v platnost 1. ledna 2024.

V případě novely insolvenčního zákona krátce po druhé hodině poslanci schválili její projednání ústavně právním výborem. Rozhodnutí schválili jednomyslně.

V prvním čtení se bude projednávat novela zákona o léčivech, kterou chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zastavit výpadky na trhu s léky. "Novela ukládá nové povinnosti všem aktérům na lékovém trhu. Žádného jsme nevynechali. Jde o řešení, které reaguje nejen na známé problémy, ale i na ty, které by mohly v budoucnu přijít," sliboval Válek.

V neposlední řadě budou poslanci diskutovat o digitalizaci důchodů. Novela by umožnila žadatelům o penzi, aby se přihlásili skrze internetový portál. Má jít o další krok v plánované digitalizaci státu.

Očekává se, že by se schůze mohla protáhnout až do pátku. Na čem by se mohlo jednání zaseknout, nastínil v Poledních Televizních novinách Marek Benda (ODS):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.