Moderní bydlení

Poslanci jednají o zvýšení koncesionářských poplatků. Opozice schůzi blokuje

Už ve čtvrtek večer bylo více méně jasné, že zvýšení koncesionářských poplatků poslanci v prvním čtení neschválí. V rozpravě bylo totiž přihlášeno přes 20 poslanců.

Ráno obsadil řečnický pult na téměř pět hodin předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Zvýšení poplatků označil mimo jiné za plošnou nepřímou daň. Svůj projev navíc označil za obstrukční.

Po něm vystoupili další opoziční poslanci, například předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Ten ve svém vystoupení mimo jiné uvedl, že vláda představila návrh v době, kdy řada evropských zemí od poplatků spíše ustupuje. Podle něj veřejnoprávní televize a rozhlas pomáhají vládě bránit zavedení demokracie v naší zemi.

[chooze:article;value:564061]

Poplatky za veřejnoprávní televizi by se podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) měly zvednout o 15 korun na 150 korun měsíčně a za rozhlas o deset korun na 55 korun za měsíc. Do budoucna by se měly zvyšovat podle míry inflace.

Nově mají poplatky platit i domácnosti, které nemají televizní nebo rozhlasový přijímač, ale používají chytrý telefon, tablet, počítač nebo jiná zařízení, která jsou schopna přijímat vysílání například prostřednictvím internetu.

Jednání by mělo být přerušeno kolem čtvrteční půlnoci. Znovu by měli poslanci usednout do lavic opět v pátek v devět hodin ráno. Vládní tábor by mohl k ukončení diskuze opět využít stanovení pevného termínu hlasování, a to na pátečních 17 hodin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.