Poslanci jednali o korespondenční volbě. Po pěti hodinách schůzi přerušili

Do sněmovních, prezidentských a evropských voleb by se nově mohli Češi v zahraničí zapojit hlasem poštou. Návrh vládních poslanců se dolní komoře Parlamentu dostal do třetího čtení, ve kterém mohou zákonodárci zákon schválit, či zamítnout.

Novelu projednávali pět hodin, poté schůzi přerušili. Pokračovat by měli v pátek.

Většinu středečního jednání zabraly proslovy opozičních poslanců. Kritizoval vládu a poukazoval na její výsledky ve volbách do Evropského parlamentu. Podle předsedy poslaneckého klubu SPD Radima Fialy jde o atentát na Ústavu.

SPD žádá zamítnutí novely, ANO chce odklad účinnosti až na rok 2026, aby se netýkala příštích sněmovních voleb, a vyloučení voleb do Evropského parlamentu. Hrozí totiž podle hnutí dvojí hlasování. 

Podle vlády mají Češi žijící v zahraničí právo jednodušeji volit a současná podoba volebního zákona z nich dělá občany druhé kategorie. Opozice míní, že nezaručuje ústavní zásady o rovnosti, přímosti a tajnosti hlasování.

[chooze:article;value:554759]

"To, že by lidé, kteří jsou občany České republiky a žijí v zahraničí, měli mít možnost volit tímto způsobem jsme dlouhodobě chtěli, považujeme to za správné," řekl dříve premiér Petr Fiala (ODS). 

"Zoufalí představitelé koalice se snaží zničit jeden z nejkvalitnějších volebních systému, jen aby si mohli urvat pár desítek tisíc hlasů navíc," prohlásila předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.