Poslanci jednomyslně odsoudili útok Hamásu na Izrael. Proberou i rodičovský příspěvek

Úvodním tématem na úterní schůzi byla situace v Izraeli. Začalo se minutou ticha, poslanci navrhli také projednání přesunutí české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, k čemuž na začátku schůze vyzýval předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Tabuli z Tel Avivu dáme do Jeruzaléma," navrhl. Zároveň v proslovu kritizoval vládní migrační politiku. Jeho body ale poslanci do programu nezařadili. 

Na úvod schůze však poslanci začali na návrh vedení Sněmovny projednávat usnesení k odsouzení útoku radikálního hnutí Hamás na území Izraele. "Považuji za zásadní, abychom se na mezinárodní úrovni věnovali revizi palestinských učebnic šířících nenávist k Izraeli a židům, důsledné kontrole finančních toků do palestinské autonomie a dohodli podmínky pro přesun českého velvyslanectví do Jeruzaléma," navrhl před schválením usnesení poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL). Navržené usnesení zákonodárci jednomyslně schválili. 

"Poslanecká sněmovna důrazně odsuzuje agresi teroristického hnutí Hamás vůči státu Izrael, která započala 7. října 2023," píše se v usnesení. "Vyjadřuje jednoznačnou podporu a solidaritu Izraeli a jeho obyvatelům a podporuje plné právo Izraele na přijetí vojenských a jiných opatření k zajištění své bezpečnosti. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby ve vhodném okamžiku přesunula ambasádu ČR do Jeruzaléma," pokračuje schválené usnesení. 

Návrh na zvýšení rodičovského příspěvku 

Vládní novela, kterou se v úterý budou zabývat poslanci, počítá se zvýšením rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun na 350 tisíc. Platit mají nová pravidla pro děti narozené od 1. ledna příštího roku. 

"Jde o pouze polovinu toho, co z rodičovského příspěvku ukrojila od posledního zvýšení inflace," poznamenala místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). O 100 tisíc se ale podle ní nemůže zvýšit kvůli schodku státního rozpočtu. Vhodná by podle ní byla pravidelná valorizace. "Hlasy hnutí ANO tu možnost zamítly," dodala.

[chooze:article;value:525142]

"Předkládám devět pozměňovacích návrhů," oznámila poslankyně Lucie Šafránková (SPD). "Navrhuji zvýšit rodičovský příspěvek o 100 tisíc korun," dodala. Připravila také kompromisní zvýšení o 90 nebo 60 tisíc. 

Program jednání poslanci schválili až po třech hodinách diskuze. Poslanci si hned na úvod také schválili, že mohou jednat i po půlnoci.

Dostat by se mělo i na novelu, která má zabránit výpadkům dostupnosti léků. Nově podle ní budou muset výrobci ještě až dva měsíce po přerušení nebo ukončení dodávek léčivý přípravek poskytovat. Na zvláštním seznamu budou léky, u kterých budou distributoři nuceni udržovat měsíční zásobu léčiv.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.