Poslanci odmítli navýšení maximálních poplatků za odpady

Kolik se za komunální odpad platí, určují obce. Maximální částka je 1 200 korun. Podle pozměňovacího návrhu po obyvatelích mohly obce vyžadovat až 1 800 korun.

Pro bylo 71 poslanců, proti stejný počet zákonodárců, Sněmovna tedy pozměňovací návrh odmítla. Po zamítnutí zazněl v dolní komoře Parlamentu potlesk.

Opozice argumentovala tím, že už nyní maximální výšku poplatku obce nevyžadují. Průměrný poplatek se nyní pohybuje okolo 640 korun. Změna podle vládních poslanců měla reagovat na inflaci a růst cen a energií či plateb za skládkování. 

[chooze:article;value:502511]

"Potřeba navýšit limit vychází z potřeb starostů a starostek. Nikomu nedáváme povinnost," prohlásil vicepremiér Vít Rakušan (STAN). "Pouze zvyšujeme limit," dodal.

Opozice se obávala, že vláda bude kvůli zvýšení maximálního poplatku odmítat obcím poskytovat finance. "Obávám se, že řeknou, máte tam vatu, tak ji využijte," prohlásil Patrik Nacher (za ANO).

Prošla ale část novely, která umožňuje lázeňským městům vybírat pobytový poplatek i v případě lázeňské péče, která je plně hrazená ze zdravotního pojištění.

Sněmovna zároveň ve třetím čtení zrušila zastaralé zákony. Jde o více než 10 tisíc vyhaslých právních předpisů. Podpořily to všechny kluby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.