Poslanci podpořili korespondenční volbu. Návrh prošel prvním čtením

Poslanci se ve čtvrtek ráno opět sešli ve Sněmovně, aby diskutovali o korespondenční volbě. Hlasování o kontroverzním zákonu, který by umožnil hlasovat i Čechům v zahraničí, několik dní blokovali opoziční poslanci z ANO a SPD. 

O korespondenční volbě debatovali poslanci již pošesté. Opoziční strany se ještě před hlasováním v 15 hodin pokusili návrh zákona zamítnout protinávrhem a také odložit hlasování, tyto pokusy však neprošly. Sněmovna tak návrh korespondenční volby podpořila a poslala jej k projednání zahraničnímu výboru.

[chooze:article;value:538773]

Korespondenční volba by znamenala možnost volit skrze poštu, což by výrazně ulevilo lidem žijícím v zahraničí, odlehlých regionech nebo lidem žijícím dlouhodobě daleko od svého volebního místa, jako jsou například studenti. Kritici však tvrdí, že bude ohroženo utajení a zabezpečení voleb před manipulacemi.

I tyto argumenty ve čtvrtek zazněly. "K čemu máme plentu? Tam člověk musí jít, nenechají ho odvolit, aniž by za ni šel. Tady nejde jen o tajnost voleb před státem, ale i před všemi ostatními, aby je nešlo ovlivnit. Protože když volba není tajná, není ani svobodná," prohlásil poslanec Milan Feranec (ANO).

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) obvinila vládní koalici z toho, že se korespondenční volbou snaží získat voliče. "Každý bojuje, jak umí, a když nevíte, jak vládnout, musíte najít jiný způsob, jak si urvat svůj podíl voličů," okomentovala Mračková Vildumetzová.

Poslanec Radek Vondráček (ANO) zase popisoval, jak korespondenční volba probíhá ve Spojených státech. Tam se dostala rovněž pod palbu kritiky konzervativců, kteří obvinili demokraty z manipulace. "To se může stát i u nás, že si někdo zajistí fiktivní bydliště. Ten systém, jak je navržen, je zranitelný, že se lidé budou hlásit na nějaké adrese," pronesl Vondráček.

Po skončení prvního čtení a hlasování začala ještě jedna schůze, která bude řešit dva návrhy hnutí ANO. Ty se však už volby poštou týkat nebudou. Jedná se o návrh o celostátním referendu a o změnách v rozložení daní u šesti krajů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.