Poslanci podpořili usnadnění rozvodů. Novela zjednoduší soudní řízení

Zjednodušení rozvodového řízení nyní poslanci proberou ve výborech. Garančním výborem je ústavě-právní. 

Jednání poslanci zahájili ve 14 hodin, kdy sněmovní pultík obsadil předseda opozičního hnutí Andrej Babiš (ANO) a mluvil přes hodinu a půl. Ve své řeči se dotkl třeba situace v huti Liberty Ostrava, vrátil se k evropským volbám a nechyběla ani kritika současné vlády. Poslanci si už na začátku úterní schůze schválili možnost jednat i po 19. hodině, očekává se tedy, že se jednání protáhne.

Novela rozvodového řízení v případě nesporných rozvodů například slučuje rozvodové a opatrovnické řízení. I tak ale budou muset manželé k soudnímu stání.

"Půjdou k soudu pouze jednou, pokud jsou domluveni. Je tam velká snaha podpořit ty dohody, které vedou k tomu, že i po rozvodu jsme schopni se spolu bavit," uvedla poslankyně Eva Decroix (ODS).

[chooze:article;value:559619]

Soudy také nebudou muset zjišťovat příčinu rozvodu, což by pomohlo zahlceným soudcům. A přesto, že opozice souhlasila se zrychlením a zjednodušením celého řízení, výtky má.

​Opoziční poslankyně Helena Válková (ANO) proto už připravuje pozměňovací návrh, který by měl umožnit nesporné rozvody řešit u notáře. "Ne každé manželství se hádá, ne každé manželství má nezletilé děti a nevidím důvod, proč neumožnit takovým manželům rozvádějícím, aby se normálně dohodli, stvrdili tu dohodu před notářem. Ten je pořád zárukou toho, že opravdu ta dohoda je řádně uzavřena," řekla. 

Podle normy by také neměla být nutná přítomnost kolizního opatrovníka. Pokud se rodiče dokážou dohodnout ohledně péče o dítě, Orgán sociálně-právní ochrany dětí by tak do řízení vůbec zasahovat nemusel.

[chooze:article;value:541854]

Podle statistiků od roku 1994 do roku 2023 počty sňatků klesaly i stoupaly. Z dat ale vyplývá, že o manželství má zájem stále méně lidí. V roce 1994 mělo svatbu přes 58 tisíc párů a od té doby čísla klesají. Největší propad nastal v roce 2003 oproti předešlým rokům. Pouze 48 943 párů si tento rok řeklo ano.

O deset let později klesl počet svateb na rekordní minimum. Tehdy se vzalo zhruba 43 tisíc párů. A od té doby čísla, i přes drobné kolísání, lehce stoupají.

Stejně tak počet rozvodů od nového tisíciletí lehce klesá. Zajímavý byl zejména rok 1999, kdy je v datech zřetelný výrazný propad. Tehdy se nechalo rozvést přes 23 tisíc párů. Ačkoliv prvních pár let v novém tisíciletí rozvodovost mírně stoupala, od roku 2003 začala klesat a v loňském roce se nechalo rozvést nejméně párů za těch posledních 30 let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.