Poslanci probrali žhářství v Praze. Ruská stopa je evidentní, řekl Rakušan

První na programu bylo projednání pokusu o žhářský útok v Praze na garáže dopravního podniku. Ten poslanci řešili v neveřejném režimu. Spolu s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a policejním prezidentem Martinem Vondráškem dorazil na výbor také ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka nebo šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek.

"Pokud se člověk objektivně podívá na to, co jsme slyšeli nebo co jsme se dozvěděli, tak ta ruská stopa je tady evidentní a to, že jsme to s panem premiérem už dříve řekli veřejnosti, bylo po konzultaci s bezpečnostními složkami," uvádí ministr vnitra Vít Rakušan.

"Vyslechli jsme si informace od BIS. To, co je zásadní, je, že můžeme potvrdit tu vazbu na Ruskou federaci. Já jsem rád, že se podařilo toho žháře vyřešit v řádu několika hodin a i ho zatknout," upřesňuje poslanec Michal Zuna (TOP 09).

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž po jednání řekl, že podezřelý zůstává ve vazbě. Ocenil také spolupráci jednotlivých složek, jako je BIS, policie nebo NCOZ. Útok na dopravní infrastrukturu řešili tento víkend i policisté v Plzni. Podle ministra vnitra ale nenesl stejné znaky jako žhářský útok v pražském depu. 

[chooze:article;value:560879]

​Po 11. hodině pak poslancům začali jak ministr vnitra, tak policejní prezident prezentovat závěry šetření ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Jednání se účastnil ředitel pražských policistů Petr Matějček. Přišli ale také lidé, kterých se útok na fakultě osobně dotknul, aby si závěry poslechli.

Ministr vnitra Vít Rakušan již ve středu uvedl, že i přes pochybnosti některých lidí k vyšetřování rezignovat nehodlá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.