Poslanci řešili ceny energií. Masivní zdražení se nekoná, řekl Fiala

Už podruhé během listopadu Poslanecká sněmovna řešila výši cen energií v příštím roce. Poprvé tato debata proběhla na půdě dolní komory Parlamentu v půlce listopadu. Trvala sice přibližně sedm hodin, nedobrala se ale k žádnému konkrétnímu výsledku.

Masivní zdražení se podle Fialy nekoná

Jako první se při debatě o energiích ke slovu přihlásil stínový premiér ANO Karel Havlíček. "Jak víte, před čtrnácti dny to nedopadlo a místo věcné diskuze o tom, co nás čeká, jsme řešili minulost. Zhádali jsme se při tom jako koně," postěžoval si. "Vyvarujme se proto prosím osobních útoků, přestaňme hledat viníka a pojďme najít společné řešení," vyzval poslance. Navrhl například, aby vláda použila výnosy z daně z mimořádných zisků k regulaci cen energií.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) Havlíčkovu výzvu k věcnosti diskuze uvítal. Odmítl ale, že by se takových útoků dopouštěl. Zdůraznil také, že je minulost pro pochopení současnosti nezbytná. "Vaše energetická strategie byla určitě legitimní, ale byla postavená na levném ruském plynu," vytkl například Havlíčkovi s tím, že tehdejší vláda váhala se zahájením tendru na výstavbu nových jaderných bloků a podporou obnovitelných zdrojů, což dnes cenu energií ovlivňuje.

[chooze:article;value:531087]

"Ceny energií jsou velmi složitá věc a i odborníci mají mnohdy problém rozklíčovat, co se do ní promítá. Nicméně ta regulovaná část má na konečné ceny energií menší vliv než ta neregulovaná. Navíc pro každého je tento poměr jiný," zdůraznil dále Fiala s tím, že regulovaná část ceny má sice vzrůst, ale ta neregulovaná naopak klesá, což podle něj pro některé přinese dokonce pokles konečné ceny

"Žádné plošné, drastické, masivní zdražení se nekoná a každý, kdo říká něco jiného, tak neříká pravdu, nevychází z faktů, z tvrzení distributorů, nevychází z čísel, která máme k dispozici. Jenom šíří paniku," řekl na plénu Fiala, poté, co přečetl vyjádření českých největších distributorů energií.

"V některých případech může být nárůst cen vyšší než u většiny odběratelů. Bude to u těch, kteří měli dlouhodobou fixaci cen energií a dosud nárůstu cen energií nečelili," doplnil Fiala s tím, že ani tady ale tento nárůst nebude ovlivněn nárůstem regulované složky, ale změnou situace na trhu během doby, kdy měli cenu zafixovanou.

[chooze:article;value:530424]

Měli jste vykoupit ČEZ, radil vládě Babiš

K situaci se na plénu vyjádřil také šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Připomněl, že v minulém roce hnutí několik měsíců před rozhodnutím vlády o zastropování cen elektřiny vyzvalo vládu, aby ceny zastropovala. "Kdybyste vykoupili ČEZ, mohli jste zastropovat ceny na úrovni výrazně nižší," prohlásil Babiš. 

Ve svém dlouhém projevu se bývalý premiér do vlády opřel kvůli cenám energií. "Vy jste neudělali vůbec nic. Slovenský ministr hospodářství Sulík vyjednal pro slovenské občany 1 500 korun za megawatt a já platím 6 000. A kolik dalších lidí tady platí 6 000? A vy teď tvrdíte, že teď se těch 6 000 možná navýší o jednotky procent," rozčiloval se.

Babiš na plénu řekl, že jeho kabinet měl jasnou strategii, kterou bylo jádro. "Prosadil jsem do závěru Evropské rady slovo jádro. To, že nemáme závazek v rámci Green Dealu, to jsme prosazovali. Proti byla rakouská premiérka, potom přišel ještě Scholz a další a nakonec jsme přesvědčili Evropu, že to jádro bude," řekl Babiš.

[chooze:article;value:531152]

Podle šéfa SPD Tomia Okamury je pak Česko kvůli vládě v těžké krizi. "Sice nám porostou preference, ale co je to platné, když zničíte republiku?" nechal se slyšet. Jedním z důvodů má být právě cena energií. "Růst cen elektřiny není daný tím, že bychom měli málo zdrojů. Jsme vývozci levné elektřiny," stěžoval si. Za vysoké ceny podle něj může vzdání se levného ruského plynu, ukrajinský útok na plynovod Nord Stream, údajně snad s podporou CIA, Green Deal a špatná vládní politika.

Po něm následoval jeho stranický kolega Radim Fiala. "Největším problémem České republiky do budoucna bude právě cena energií. Doufám, že se někdo chytne za nos a že tento problém konečně začneme řešit," vyzval své kolegy ve Sněmovně. "Pan premiér dnes říkal, jak je vše v pořádku, ale já bych mu chtěl říct, aby se šel podívat do firem a zeptal se jich, jak se jim daří. A ani to nemusí být energeticky náročné firmy," řekl. "Je to problém a je nejvyšší čas to začít řešit," dodal.

Dotovat energie už nemůžeme, tvrdí Síkela

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) ale kritiku odmítl. Vláda podle něj musí krotit obří státní výdaje, na lidi prý ale nezapomněla. "Vláda občany a firmy před nejhoršími důsledky ruské agrese (na ceny energií) ochránila," zdůraznil. Stát to podle něj ale vyšlo na 110 miliard korun, což si dlouhodobě nemůže dovolit. "Nemůže si to dovolit rozpočet ani takové země, jako je Německo. Ceny elektřiny proto dále dotovat nebudeme," doplnil.

Na souhrn dopoledního jednání se můžete podívat v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.