Poslanci schválili 2 % HDP na armádu. Prošlo i tzv. dobrovolné předurčení

Pro novelu se ve Sněmovně vyslovilo 136 poslanců, proti bylo 11 zákonodárců z hnutí SPD. Vládu podpořilo i opoziční ANO. 

"I s letošním rozpočtem je Česká republika šestá od konce v plnění dvou procent HDP na obranu, byť letošní rozpočet směřuje k 1,5 procenta," poznamenala ve Sněmovně ministryně obrany Jana Černochová (ODS). "Myslím si, že my všichni modernizaci armády vojákům dlužíme," dodala.

Česko se ke zvýšení výdajů zavázalo v Severoatlantické alianci. Dosud ale na dvě procenta HDP výdaje nevystoupaly, což se týká i letošního rozpočtu. 

[chooze:article;value:482674]

Novela nyní zamíří do Senátu a následně k podpisu za prezidentem Petrem Pavlem. Pokud se nestane něco neočekávaného, nabyde účinnosti v červenci a bude platit i pro rozpočet na příští rok.

Podle důvodové zprávy ministerstva obrany by měly příjmy rezortu vzrůst o 21,5 miliardy korun. Doposud plány počítaly s výdaji v hodnotě 130 miliard korun.

Sněmovna také schválila takzvané dobrovolné předurčení. Lidé by se mohli přihlásit, podstoupit zdravotní prohlídku a v případě zhoršení bezpečnostní situace projít výcvikem. Pro hlasovalo s vládou i hnutí ANO. SPD bylo proti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.