Poslanci schválili důležitou novelu. Má urychlit výstavbu dálnic

Zákon by mohl udělat tlustou čáru za donekonečna se prodlužující výstavbou dálnic. Například dálnice D3 se staví už přes 30 let, její podstatná část ale stále chybí.

A kvůli těžkopádné administrativě se řidiči bez problémů neprojedou ani po již hotových úsecích. Už od roku 2004 se táhne vyvlastňování motocentra u Tábora a řidiči kvůli tomu nemohou jezdit po celé šířce dálnice. Kvůli řadě podobných případů Česko na dálniční mapě Evropy vypadá jako černá díra.

"Česko nutně potřebuje urychlit výstavbu strategických projektů. Bez toho nebudeme schopni zajistit konkurenceschopné Česko," prohlásil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

[chooze:article;value:525573]

"Je to vzkaz našim občanům, že my tady ve Sněmovně se dovedeme domluvit, pokud jde o hodně," sdělil poslanec a stínový ministr dopravy Martin Kolovratník (ANO).

Vedle dálnic má zákon urychlit i výstavbu vlakových koridorů a energetických staveb. Podstatně svižnější oproti dnešku má být především proces přípravy.

Podle novely budou nově muset úřady vydat stavební povolení do čtyř let od chvíle, kdy investor předloží všechny požadované podklady. Rychlejší má být i proces vyvlastňování. Ten bude možné zahájit hned po tom, co projekt projde posouzením vlivu na životní prostředí. A bude možné i dříve stavět. S tím totiž bude možné začít už v době, kdy vyvlastňování nebude u konce a například ještě poběží soudní spory. Čas ušetří i to, že dopravní stavby budou posuzovány jako celek a ne po úsecích jako doposud. Novelu teď ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.