Poslanci schválili Milostivé léto. Pomůže s dluhy na zdravotním pojištění

Ještě před začátkem jednání vyzval šéf poslaneckého klubu ODS kolegy ke smíru. "Asi si všichni přejeme, aby se pan slovenský premiér co nejrychleji uzdravil a všechno to skončilo, ale tím pádem jsme chtěli tento týden Poslaneckou sněmovnu udržet v takovém nějakém, řekněme, rozumnějším módu," řekl Marek Benda (ODS).

I přes výzvy trvalo schvalování programu přes dvě hodiny. Vystupovali hlavně opoziční poslanci s přednostním právem, kteří opět kritizovali vládní pětikoalici.

A atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se dotknul hned v úvodu svého projevu místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček, který vyzval premiéra Petra Fialu (ODS), aby nerozděloval společnost. "Dovolte, abych opakovaně vyzval premiéra Fialu, ale nejenom jakožto premiéra, ale i jako lídra pětikoalice, aby přestal okamžitě zneužívat v české politice situaci na Slovensku, aby zklidnil předvolební emoce jeho kandidátů," pronesl Havlíček. 

"Jako bod číslo 1 dnešní schůze Poslanecké sněmovny bych chtěl navrhnout mimořádný bod v souvislosti s atentátem na premiéra Fica," oznámil šéf SPD Tomio Okamura.

[chooze:article;value:555815]

​Koalice ale přijetí usnesení nedovolila schválit. "Bavili jsme se o tom na politickém grémiu dopoledne poměrně dlouho. A shoda byla, že nebudeme zařazovat žádný bod. Nikdo neavizoval zařazení takového bodu. Všichni odsuzujeme atentát na pana premiéra Fica. Nechtěli jsme z toho tady dělat šaškárnu," reagoval Marek Benda.

"My samozřejmě vítáme otevření debaty o tom, že je potřeba zklidnit emoce, výzvy k agresi mohou potom vyústit v až tak hrůzný čin, který nastal na Slovensku, ale místo toho, abychom tady otevírali debatu, kdo to způsobil, tak každý z nás by měl začít u sebe a říct si, jak já tomu můžu pomoci," poznamenala poslankyně Michaela Šebelová (STAN).

Poslanci ukončili úterní jednání Sněmovny kolem krátce po 20. hodině. Do té doby se jim z avizovaných bodů podařilo schválit novelu vrácenou Senátem ohledně letošního takzvaného Milostivého léta u dluhů na zdravotním pojištění. Poslanci ji ale pak odsouhlasili v původní sněmovní podobě. Senátoři přitom chtěli schválené podmínky rozšířit tak, aby se akce dotkla více dlužníků. Další Milostivé léto tak nakonec prošlo ve verzi ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).   

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.