Poslanci schválili návrh rozpočtu na příští rok. Počítá se schodkem 252 miliard

Ve středu schválila dolní komora Parlamentu ČR vládní návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 252 miliard korun. Po několikahodinové 82. schůzi Poslanecké sněmovny pro návrh hlasovalo 98 poslanců, proti se vyslovilo 83. Pro přijetí návrhu hlasovali všichni přítomní poslanci vládní pětikoalice. Opozice se vyslovila proti. Návrh teď poputuje do Senátu, následně jej musí schválit prezident.         

Návrh na státní rozpočet měl zhruba 120 pozměňovacích návrhů, velkou část tvořily ty od opozičních poslanců. Základní parametry státního rozpočtu už se nedaly měnit, peníze bylo však možné přesouvat mezi jednotlivými rozpočtovými kapitolami.

Hnutí SPD navrhovalo vzít 18 miliard ministerstvu obrany a dát je ministerstvu školství na navýšení platů ve školství. Šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová před hlasováním uvedla, že poslanci z hnutí ANO návrh státního rozpočtu nepodpoří.

"Není to rozpočet sebevědomé a vzkvétající země. Je to děravá účetní bilance ostrova sebevrahů, který řídí od reality odtržení šamani přesvědčení o své vyvolenosti porazit neexistující démona státního bankrotu. A to za jakoukoliv cenu," řekla ve Sněmovně Schillerová. 

[chooze:article;value:529465]

Slib voličům

Premiér Petr Fiala (ODS) na plénu před hlasováním promluvil o podobně státního rozpočtu. Podle něj se podařilo dosáhnout pozitivního trendu při zlepšování veřejných financí, navzdory všem krizím, kterým vláda čelila a schodkům, které jim zanechala vláda Andreje Babiše (ANO).

​"Pro naši vládu je od samého počátku jasné, že musíme naplnit základní slib, který jsme dali našim voličům, a to je podstatně zlepšit stav veřejných financí. A to nejen proto, že jsme takový slib dali našim voličům, ale také proto, že veřejné finance jsme v dobrém stavu nepřevzali," řekl ve Sněmovně Fiala. 

Premiér uvedl, že kdyby se nepodařilo snižovat schodek státního rozpočtu, zvyšovaly by se výdaje na splácení státního dluhu. Na splacení úroků státního dluhu musí stát v příštím roce dát 95 miliard korun.

[chooze:article;value:530584]

​​Na premiérova slova o stavu veřejných financí zareagoval dlouhým proslovem u pultíku bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a zkritizoval celkové počínání vlády. "Vy tuhle zemi totálně ničíte," rozčiloval se Babiš, podle nějž Fialova vláda neplní program a způsobila Česku druhou největší inflaci v Evropské unii. Kritizoval také to, jak vláda utrácí peníze. Například vytkl předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) její cestu na Ukrajinu.

"Andrej Babiš na plénu kritizoval mou cestu na Ukrajinu. Vůbec se nedivím. Bezpečnost ČR je mu ukradená. Záleží mu pouze na tom, aby vydělával na občanech a za hlavního spojence měl v zahraničí Viktora Orbána. To je politika, kterou já dělat opravdu nebudu," reagovala sítích na Babiše Pekarová Adamová.

Poslanci jednají o rozpočtu na příští rok. Schodek by měl být 252 miliard korun:

O čtyři miliardy více na školství

Návrh státního rozpočtu počítá s úspornými opatřeními, které meziročně sníží deficit na 252 miliard korun. Příjmy rozpočtu jsou stanoveny na 1,94 bilionu korun a výdaje na 2,19 bilionu korun.

​Do návrhu jsou promítnuta opatření z takzvaného ozdravného balíčku i závazek vlády vyčlenit na výdaje na obranu v příštím roce částku odpovídající dvěma procentům HDP (téměř 160 miliard korun).

[chooze:article;value:529438]

​"Ve světle pondělních protestů bych připomněl kapitoly školství a zdravotnictví. Na vzdělávání budou výdaje 269 miliard, oproti 265 miliardám v letošním roce. Je to celkově 12 procent všech výdajů státního rozpočtu. Výdaje na zdravotnictví budou v příštím roce 165,1 miliardy oproti 160 miliardám v letošním roce," řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na tiskové konferenci před zahájením třetího čtení.

Už v prvním čtení byly odsouhlasené základní parametry, po třetím čtení půjde rozpočet rovnou k prezidentovi. Senát se k rozpočtu nevyjadřuje. 

Tisková konference ministra financí Zbyňka Stanjury před schůzí Poslanecké sněmovny:

Občanka v mobilu

Sněmovna ve středu před projednáváním státního rozpočtu schválila novelu zákona o právu na digitální služby. Lidé tak budou moci mít místo plastové kartičky svůj občanský a řidičský průkaz uložený jako aplikaci v mobilním telefonu.

Od ledna budou e-doklady akceptovat úřední orgány státní správy a některé kraje a obce. "Policie je bude přijímat od poloviny roku," řekl ve Sněmovně ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) s tím, že by policie mohla začít akceptovat elektronické doklady už od března či dubna. Úřady práce a finanční úřady budou elektronický doklad přijímat také od léta.

[chooze:article;value:529417]

​"Plastové občanky nekončí, tudíž to, jak je člověk zvyklý fungovat s plastovou kartičkou i ve výjezdu do Evropské unie, tak tato cesta tu je. E-dokladovka je v současné chvíli národní řešení. Až bude Evropská digitální identita, tak se do toho překlopí, ale aplikace bude ve své podstatě stejná," vysvětlil Bartoš na plénu. 

Pro zákon hlasovalo 87 ze 168 přítomných poslanců. Teď jej ještě musí potvrdit Senát a podepsat prezident Petr Pavel.

Místopředseda vlády Ivan Bartoš (Piráti) k elektronickým dokladům (29/11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.