Poslanci schválili novelu insolvenčního zákona. Má pomoci lidem v exekucích

Poslanci ve středu schválili nové znění insolvenčního zákona. Hlavní změnou novely je zkrácení doby oddlužení ze stávajících pěti let na tři roky. Tato doba ale půjde v případě problémů prodloužit. Zvětšuje se také dohled nad dlužníkem, aby splácel adekvátní částky a neuchyloval se k umělému snižování svých příjmů.

Podle vlády má tento krok přispět k podpoře poctivých dlužníků a trestání těch nepoctivých. Celý proces by se měl také zjednodušit. Podle kritiků ale zákon zhorší postavení věřitelů.

"Exekuce jsou velkým strukturálním problémem a mají rozsáhlé ekonomické a sociální dopady na celou naší společnost. Přes 400 tisíc lidí je nyní uvězněno v dluhových pastech, což se promítá i v jejich přístupu k práci, která je v drtivé většině prováděna načerno. Každých deset tisíc lidí, kteří se vrátí na standardní trh práce, přinese do státního rozpočtu až 2,3 miliardy ročně," obhajoval nutnost přijetí zákona předseda poslaneckého klubu hnutí STAN Josef Cagan.

[chooze:article;value:552467]

Pro vládní návrh s několika úpravami hlasovalo 107 ze 173 přítomných poslanců. Proti nebyl nikdo. Pro zákon hlasovali takřka všichni přítomní koaliční poslanci (tři poslanci ODS se zdrželi) a také všichni přítomní poslanci SPD.

U hnutí ANO se pro návrh vyjádřili naopak jen dva poslanci z přítomných 65. Podle Patrika Nachera (ANO) má zákon mnoho chyb. "Koalice prý naslouchá a podpoří rozumné návrhy opozice. Tak u novely insolvenčního zákona se tím absolutně neřídila, ba dokonce zbaběle mlčela," napsal na síti X.

Kritizoval například nepropojení exekucí s registrem vozidel nebo to, že u exekucí zůstává lidem více peněz než při insolvenci. Vadí mu také, že vládní strany nepodpořily kroky ke snadnějšímu zaměstnávání lidí s vícečetnými exekucemi.

Změny v zákoně rozebral ředitel Institutu prevence a řešení oddlužení Radek Hábl:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.