Poslanci schválili řízení auta pro 17leté a úpravu bodového systému

Ve třetím čtení ve středu poslanci hladce schválili novelu silničního zákona, která upravuje bodový systém a zpřísňuje sankce za nejzávažnější přestupky. Bodový systém má být jednodušší.

Policie bude ukládat pouze dva, čtyři nebo šest bodů, dříve bylo bodových kategorií pět. Šest bodů a pokuta 25 tisíc korun má hrozit třeba za překročení rychlosti o 50 kilometrů v hodině mimo obec nebo 40 kilometrů v hodině v obci, vjezd na železniční přejezd přes zákaz nebo jízdu na červenou. U té se pokuta zvýší pětinásobně na 25 tisíc korun. Na srovnání změn v bodovém systému se můžete podívat v tabulce níže:

přestupek současné body
body nově
Jízda pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky 7 (nad 0,3 ‰) 6 (nad 0,3 ‰)
Stav vylučující způsobilost 7 6
Odmítnutí podrobení se testu na alkohol a jiné návykové látky 7 6
Vjíždění na železniční přejezd přes zákaz 7 6
Otáčení se, couvání, jízda v protisměru na dálnici 7 6
Porušení zákazu předjíždění 7 6
Jízda na červenou, neszastavení na signál, pokyn "Stůj!" 5 6
PŘEKROČENÍ RYCHLOSTI    
o 40 km/h v obci (50 km/h mimo obec) a více 5 6
o 20 km/h v obci (30 km/h mimo obec) a více 3 4
o 10 km/h a více v obci nebo mimo ní 2 (v obci o více než 5 km/h, mimo obec o více než 10 km/h) 2
o méně než 10 km/h v obci nebo mimo ní 2 (v obci o více než 5 km/h) -
Ohrožení chodce 4 nebo 5 6
Omezení chodce 4 4
Nezastavení vozidla před přechodem pro chodce 3 2
Dopravní nehoda s ublížením na zdraví 7 (smrt, těžká újma) 6 (smrt, těžká újma)
Neprodlené nezastavení vozidla 7 4
Opuštění místa nehody 7 4
Telefon za volantem 2 4
Řidič bez pásů, dítě bez autosedačky 4 (autosedačka) nebo 3 (pásy) 4
Nedání přednosti v jízdě 4 4
Ohrožení při přejíždění z pruhu do pruhu 5 4
Jízda na motocklu nebo mopedu bez ochranné přilby 3 4
Řízení bez řidičského oprávnění 4 4
Jízda se zadrženým řidičským průkazem 7 4
12 bodů u "cizince" + jízda v zákazu činnosti u cizince - 4
Řízení bez profesní způsobilosti 3 2
Jízda technicky nezpůsobilým vozidlem 5 6
zdroj: BESIP/TN.cz

Pokuta na místě se u závažných přestupků zdvojnásobí až na 5 500 korun. Pokud řidič odmítne dechovou zkoušku, čeká ho výjimečná pokuta ve výši 75 tisíc korun.

Návrh také umožňuje řídit auto už od 17 let pod dohledem mentora. "Opatřením jsme se inspirovali v jiných částech světa, kde zavedení takové možnosti vedlo k tomu, že ti nejmladší řidiči, kteří představují rizikovou skupinu, tak přicházejí do provozu připraveni společnou jízdou s rodičem, který přirozeně vede dítě více k tomu, aby víc předvídalo, bylo ohleduplnější a aby se nepouštělo do rizikových okolností," objasnil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Další novinkou je řidičák na zkoušku. Podle Kupky řidiči v době dvou let po získání řidičáků způsobí 11 procent nehod, jsou jich ale jen tři procenta. "Řidičské oprávnění na zkoušku znamená ochrannou lhůtu, kdy po dobu dvou let po získání řidičského průkazu bude přísnější metr, kdy bude platit, že pokud řidič spáchá jeden z těch nejzávažnějších přestupků bodovaný ve skupině šesti bodů, tak se musí do tří měsíců podrobit psychologicko-dopravní přednášce a školení pro začínajícího řidiče," přiblížil Kupka.

[chooze:article;value:510984]

Poslanci také schválili to, že od prvního ledna příštího roku nebude nutné mít u sebe při cestách po Česku řidičský průkaz a osvědčení o registraci vozidla, takzvaný techničák. Novelu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Do zákona se naopak nedostala žádná pevná definice bezpečné vzdálenosti mezi auty při jízdě, což by umožnilo pokutování tohoto nešvaru. Poslanci také odmítli jízdu náklaďáků v neděli.

Na brífinku Martin Kupka podrobně vysvětluje, jak budou pravidla nově vypadat:

​Hlasovat budou poslanci také o podobě novely zákoníku práce, která se týká například přesnějšího vymezení práce na dohody a zavedení nároku na kratší úvazky nebo práci na dálku pro rodiče s dětmi do devíti let věku.

Sněmovna se odpoledne navíc vrátí k úvodní debatě o česko-americké smlouvě o obranné spolupráci, kterou přerušila ve středu krátce po půlnoci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.